Hlavní obsah

Facebook ukládal stovky milionů nezašifrovaných hesel, měli k nim přístup zaměstnanci

Facebook léta ukládal hesla svých uživatelů na interních serverech v nezašifrované podobě. Navíc k nim měli přístup jeho zaměstnanci. Přišlo se na to při rutinní kontrole minulý měsíc, uvedl server CBS. Podle Facebooku ale nic nenasvědčuje tomu, že zaměstnanci tato hesla zneužili.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Chyba, na základě které se soubory s nezašifrovanými hesly ukládaly od roku 2012, už údajně byla odstraněna. Dotčeno by mohlo být až 600 milionů účtů.

„Aby bylo jasné, tato hesla nebyla k dispozici nikomu zvenčí a nenašli jsme žádný důkaz, že by je někdo zneužil,” řekl podle serveru viceprezident společnosti pro bezpečnost a soukromí Pedro Canahuati.

Facebook přesto chce uživatele, kterých se to týká, informovat.

Oznámení přichází těsně poté, co o této skutečnosti informoval na svém blogu bezpečnostní IT expert Brian Krebs. Ten podle agentury DPA napsal s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvnitř Facebooku, že přístup k nezašifrovaným heslům mělo více než 20 000 firemních zaměstnanců.

Facebook je největší internetová sociální síť na světě a problémům s únikem dat a kritice za přístup k ochraně uživatelských údajů čelil v uplynulých měsících opakovaně.

Příkladem je skandál týkající se společnosti Cambridge Analytica, která tajně získala data milionů facebookových uživatelů, jež následně použila k pokusům o jejich politické ovlivnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám