Hlavní obsah

Nová éra televizního vysílání přichází. Čtvrtina domácností již DVB-T2 přijímá

Novinky, lez

První vysílače digitálního pozemního televizního vysílání se začnou vypínat již na konci nadcházejícího roku, tento standard bude nahrazen druhou generací. Na novou éru televizního vysílání je nicméně již celá řada tuzemských domácností připravena, čtvrtina lidí dokonce již signál DVB-T2 přijímá nyní.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z průzkumu analytické agentury Median, který si nechalo zpracovat ministerstvo průmyslu a obchodu.

Signál DVB-T2 je dostupný díky přechodovým vysílačům prakticky napříč celou republikou. Průzkum ukázal, že čtvrtina domácností již nový televizní standard využívá. Polovina z nich má televizor, který standard DVB-T2 zvládá, druhá polovina si pak ke svému současnému zařízení pořídila set-top-box.

Doplněk k jinému typu vysílání

Zajímavé je také to, že řada domácností bere pozemní vysílání, které je nabízeno zadarmo, pouze jako doplněk k jinému typu vysílání – například k satelitu, kabelové televizi či IPTV.

Výhradně na DVB-T standard, respektive na jeho druhou generaci, spoléhá pouze 45 % tuzemských domácností. Naopak pouze jiný typ televizního vysílání využívá 36 %. Další 4 % lidí pak nesledují televizi vůbec.

Přechod na nový standard se logicky týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Od roku 2021

Nový digitální televizní standard DVB-T2 bude v Česku zaveden k 1. únoru 2021. Počítá s tím Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, kterou schválila vláda. Po tomto datu bude starší digitální vysílání zcela vypnuto.

Prakticky stejný scénář zažili lidé již před lety, když se vypínalo analogové pozemní televizní vysílání. Tehdy mohli lidé využívat několik let jak digitální, tak analogové vysílání.

Díky DVB-T2 půjde do jednoho vysílacího multiplexu vložit více televizních stanic, tedy více dat, a tím se rozšíří nabídka divákům a uživatelům. Obraz je navíc přenášen ve vysokém rozlišení a v řadě případů nabízí sytější barvy.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám