Hlavní obsah

Má se lidstvo obávat umělé inteligence? Světoví odborníci budou debatovat v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Světoví odborníci se budou od 22. do 25. srpna v Praze na Human-Level AI Conference zabývat samostatně uvažující umělou inteligencí. O tom, jestli se lidstvo má obávat vzpoury strojů, či zda bude naopak dostatečně zabezpečeno proti zneužití umělé inteligence, budou debatovat v areálu Českého vysokého učení technického v Dejvicích a v Divadle Hybernia. Sdělila to pořádající společnost GoodAI, jež se v Česku zabývá výzkumem a vývojem obecné a aplikované umělé inteligence.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do Prahy přijedou odborníci jako Ben Goertzel ze společnosti Hanson Robotics, jež vyvinula humanoidního robota známého jako Sofie, Irina Higgins z DeepMind, která se podílela na vývoji rozpoznávání řeči ve společnosti Google Research, nebo profesor Kenneth O. Stanley z Univerzity střední Floridy, jenž vyvíjí umělou inteligenci pro Uber.

Na konferenci promluví také čeští experti Pavel Kordík (ČVUT), Petr Očko (bývalý předseda Technologické agentury ČR) nebo Jan Romportl (O2).

Pro širokou veřejnost bude konference s hlavním tématem budoucnosti umělé inteligence určena v pátek 24. a v sobotu 25. srpna. Část pro odborníky spojí ve dnech 22. až 24. srpna dosavadní tři samostatné konference věnované třem oblastem rozvoje umělé inteligence.

Nejzajímavější startupy

V programu bude také blok s prezentacemi šesti nejzajímavějších startupových projektů z České republiky, Maďarska a Polska. Uskuteční se ve čtvrtek 23. srpna od 15 hodin na půdě ČVUT pod názvem AI Startup Showcase.

"Proti zemím, jako je Kanada, Spojené státy, Izrael nebo Čína, kde vývoj umělé inteligence neobyčejně akceleruje, je náš region dosud opožděný. Přehlídka startupů ukáže, že i ve střední Evropě jsou mladé firmy, které dokážou potenciál umělé inteligence vytěžit," poznamenal Petr Šrámek, ředitel společnosti AI Startup Incubator, jež je jedním z pořadatelů prezentací.

V pátek 24. srpna se pak bude mimo jiné konat veřejně přístupná konference o nejlepších možnostech investic do rozvoje obecné umělé inteligence a politice inovací v Národní technické knihovně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám