Hlavní obsah

Internetové firmy se vydaly do boje s konspirátorem Jonesem

Velké internetové firmy se vydaly do boje s „králem konspirátorů” Alexem Jonesem, šiřitelem spikleneckých teorií známým nejen ve Spojených státech. Muž, který obvinil vládu USA z podílu na teroristickém útoku na New York a Washington z roku 2001 a zpochybnil přistání Američanů na Měsíci, nesmí napříště publikovat na Facebooku ani na serveru YouTube a na platformách společnosti Apple. Jeho rozhlasová show nebude přístupná na hudebním serveru Spotify.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Alex Jones

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý ultrapravicový radikál Jones provozuje server Infowars, na němž své konspirační teorie šíří. Pumový útok na bostonský maraton v roce 2013 byl podle něj zastíracím manévrem americké vlády, loňská střelba v Las Vegas s 59 mrtvými byla spiknutím "paralelní demokratické mocenské struktury".

Arciterorista Usáma bin Ládin byl podle Jonese deset let mrtev, než byla oznámena jeho smrt. Možná největší pohoršení vyvolal tvrzením, že střelba na základní škole v Sandy Hooks v roce 2012 byla výmyslem amerických úřadů a pozůstalí jsou podplacení ochotníci. Zahynulo tam 20 dětí a šest učitelů.

Sociální sítě byly podle agentury AFP dlouho vystaveny útokům kritiků za to, že proti Jonesovi nezasáhly. Společnosti Facebook, Twitter a další přitom opakovaně tvrdí, že s šířením falešných informací na svých platformách bojují.

Smazaná videa, pak blokace účtu

Před několika dny bylo z Facebooku odstraněno několik Jonesových videí. Když se pokusil další na síti umístit, byly čtyři jeho účty zablokovány. Podle prohlášení správců sítě se tak stalo v rámci boje s projevy nenávisti. Konspirační teorie samy o sobě provozovateli sítě Facebook nevadí, k zásahu se prý odhodlal kvůli nevybíravému slovníku.

Podle amerického serveru BuzzFeed odstranila firma Apple ze svých platforem veškeré Jonesovy podcasty. Tento týden síť YouTube znepřístupnila Jonesův videokanál, který měl 2,4 miliónu diváků. Když se pokusil zákaz obejít, zlikvidoval YouTube všechny kanály, které měly s americkým konspirátorem cokoli společného. Příkladu YouTube následovala i služba Spotify, provozovatel sítě Twitter se k podobnému kroku chystá.

AFP připomíná, že koncem roku 2015 se zapojil do jedné z rozhlasových show Alexe Jonese tehdejší prezidentský kandidát Donald Trump. "Vaše reputace je neuvěřitelná, nezklamu vás," řekl tehdy Jonesovi Trump.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám