Hlavní obsah

Únik dat z Facebooku se týká víc než 2,5 miliónu Evropanů

– Brusel

Osobní data až 2,7 miliónu uživatelů Facebooku z Evropské unie se mohla neoprávněně dostat k firmě Cambridge Analytica. V pátek o tom informoval mluvčí Evropské komise Christian Wigand s tím, že tuto informaci poskytli zákonodárcům přímo provozovatelé Facebooku.

Foto: Adrian Wyld, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Tento týden se ukázalo, že společnost Cambridge Analytica zneužila daleko více profilů, než se původně předpokládalo. Číslo se vyšplhalo z 50 miliónů až na 87 miliónů. Data byla využita při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta.

Logicky tak celá kampaň cílila především na USA, Británii a Kanadu. Z Evropské unie byla zneužita data jen z 2,7 miliónu účtů, jak bylo uvedeno výše.

Provozní ředitelka Facebooku Sheryl Sandbergová o tom informovala představitele Evropské komise formou dopisu. „Dopis také vysvětluje kroky, kterými Facebook od té doby reagoval,” podotkl mluvčí.

Facebook udělal změny například v tom, že sběrači dat již nemohou využívat profily této sociální sítě. Až do středy to možné bylo a zástupci Facebooku oficiálně přiznali, že kvůli tomu byly s největší pravděpodobností zneužity účty více než dvou miliard lidí, tedy prakticky všech uživatelů Facebooku.

I proto jsou podle Wiganda na místě debaty o tom, jaká opatření Facebook připraví, aby se podobná situace nemohla už nikdy opakovat. A to i v kontextu nových evropských pravidel pro tuto oblast, která začnou platit v květnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám