Hlavní obsah

Microsoft v lednu nabídne Windows bez přehrávače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká pobočka softwarové společnosti Microsoft začátkem příštího roku přijde na trh s omezenou verzí operačního systému Windows, která nebude obsahovat multimediální přehrávač. Vyhoví tak rozhodnutí Evropského soudu, který ve středu zamítl návrh na odklad opatření EU.

Článek

Firma Microsoft oznámila, že od začátku příštího roku bude na evropském trhu nabízet speciální verzi svého operačního systému bez přehrávače Media Player. Omezená Windows začne nabízet velkým zákazníkům v lednu a běžným spotřebitelům až v únoru.

Rozhodnutí Evropské komise o opatřeních proti zneužívání dominantního postavení Microsoftu podle firmy poškodí jak uživatele operačního systému Windows, tak evropské podnikatele, kteří založili své aktivity na této platformě. Opatření podle mluvčího české pobočky Jiřího Grunda vedle negativního dopadu na uživatele ohrozí integraci technologií, která tvořila základní pilíř revoluce v oblasti informačních technologií v posledních třech desetiletích.

Případ nejspíš nekončí a firma se odvolá

Odborník na antimonopolní právo Václav Šmejkal míní, že případ nekončí a firma se bude zřejmě dál odvolávat. Jinak by to znamenalo precedent pro ostatní velké dominantní firmy v oboru, které by se musely dělit s konkurencí o každý zajímavý patent. "Je potom otázka, zda velké světové firmy budou vůbec chtít v Evropě něco patentovat a vynalézat, když jim tady bude hrozit, že se musí podělit s těmi ostatními," uzavřel.

Microsoft po soudu žádal, aby pozastavil výkon březnových sankcí Evropské komise do doby, než soudy projednají odvolání firmy. Komise došla k závěru, že Microsoft se provinil zneužíváním téměř monopolní pozice na trhu operačních systémů osobních počítačů k pronikání na jiné trhy. Microsoft tvrdil, že by mu okamžitě uplatněné sankce způsobily nenapravitelné škody. Komise naopak argumentovala tím, že v případě pravděpodobného několikaletého odkladu ztratí sankce svůj význam. Soud dal plně za pravdu komisi.

Microsoftu se v poslední době podařilo uzavřít smírné dohody téměř se všemi organizacemi a firmami, které si na něj u EU stěžovaly. Jedinou, s níž se nedohodl, je firma RealNetworks, která vyrábí konkurenční mediální přehrávač Real Player.

Anketa

Jste pro odstranění přehrávače z Windows?
Ano
27,4 %
Ne
72,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 241 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

EU ztrestala Microsoft: půl miliardy eur

Microsoft dostal ve středu za zneužívání dominantního postavení na trhu od EU pokutu 497,2 mil. eur (téměř 17 miliard Kč). V historii EU je to nejvyšší pokuta...

Soud EU zamítl odklad sankcí proti Microsoftu

Největší softwarová firma Microsoft se bude muset okamžitě podřídit sankcím Evropské komise, která ji uznala vinnou ze zneužívání dominantní pozice na trhu....

Výběr článků

Načítám