Hlavní obsah

V Británii vznikne národní jednotka pro boj s dezinformacemi

Londýn

V Británii vznikne nová jednotka, která bude bojovat proti šíření nepravdivých informací. Bránit by měla mimo jiné dezinformačním kampaním jiných států, informoval podle agentury Reuters mluvčí britské vlády premiérky Theresy Mayové. Mayová před časem obvinila Rusko z vměšování do voleb ve Spojeném království a jeho státní média z šíření falešných zpráv ve snaze podkopat západní demokracie.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

„Žijeme v éře falešných zpráv a protichůdných příběhů,” řekl mluvčí britského kabinetu. Vláda premiérky Mayové podle něj bude na tyto „komplexní výzvy” reagovat vytvořením národní bezpečnostní jednotky, která bude bojovat „s dezinformacemi šířenými státními i dalšími aktéry”.

Detaily o fungování jednotky či o tom, kde bude sídlit, mluvčí nesdělil. V reakci na otázku, jaké „státní aktéry” má vláda na mysli, odkázal na předchozí vyjádření premiérky Mayové.

Ochrana před agresivní politikou Moskvy

Předsedkyně britské vlády loni v listopadu na banketu v londýnské finanční čtvrti City řekla, že je Spojené království navzdory blížícímu se brexitu nadále oddáno evropské bezpečnosti a bude dál pracovat na tom, aby Evropu uchránilo před agresivní politikou Ruska. Moskvu kritizovala za kybernetické útoky včetně zásahů do voleb v některých zemích, například Dánsku či Německu.

Britští poslanci se v současnosti zabývají také podezřením, že Rusko zasahovalo do předloňského referenda o odchodu Spojeného království z EU a do loňských parlamentních voleb. Rusko jakékoli zásahy do hlasování v zahraničí odmítá.

Šíření dezinformací na počátku roku odsoudil i francouzský prezident Emmanuel Macron. Zpřísnit boj s nimi hodlá zákonem i vyššími pravomocemi vysílacích rad v zemi.

V Česku od loňského roku funguje při ministerstvu vnitra Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH). Jedna z jeho částí se specializuje právě na odhalování dezinformací z otevřených zdrojů a jejich vyvracení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám