Hlavní obsah

Bublina splaskla. Hodnota bitcoinu začala prudce klesat

Novinky, ort

Bitcoiny zasáhlo v tomto týdnu doslova zemětřesení. Přestože tato virtuální měna prakticky celý letošní rok posilovala, nyní se začala prudce propadat. A vše nasvědčuje tomu, že tento pokles se jen tak nezastaví.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Ještě zkraje minulého týdne měla jedna virtuální mince hodnotu blížící se pomyslné hranici 5000 dolarů, tedy v přepočtu bezmála 110 000 korun. Už ve středu se však hodnota bitcoinu propadla na 3500 dolarů (76 500 Kč).

A tento pokles neustále pokračuje. V pátek se tato kyberměna obchodovala za 3050 dolarů (66 500 Kč). Vše tedy nasvědčuje tomu, že bitcoiny budou i nadále oslabovat. Přitom v letošním roce virtuální mince získávaly neustále jen na hodnotě. Od začátku roku posílila hodnota o bezmála 350 procent.

Nynější dramatický propad je způsoben pravděpodobně oznámením hlavní čínské bitcoinové burzy BTCChina, že zastaví s koncem září veškeré obchody s touto kryptoměnou. Důvody tohoto rozhodnutí sděleny nebyly.

Čína, která je považována za jeden z největších světových trhů, nicméně už zkraje září zakázala jednotlivcům i organizacím získávat finance prostřednictvím primární nabídky mincí (ICO). A s tím patrně souvisí i rozhodnutí největší čínské burzy ohledně virtuálních mincí.

Bitcoiny razí síť počítačů

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám