Hlavní obsah

Představa virtuální kanceláře se naplní jen částečně

PRAHA

Přestože v posledních letech se často hovořilo o virtuální kanceláři, její představa se v pravém slova smyslu zatím nenaplnila a nejspíš ani v budoucnu nenaplní. Shodují se na tom představitelé předních počítačových firem.

Článek

Základním požadavkem na kancelář budoucnosti přesto rozhodně bude mobilita, kterou umožní nejen bezdrátové sítě. Už se současnými technologiemi není problém pracovat téměř odkudkoli. Zcela jistě nebudou v moderní kanceláří chybět multifunkční zařízení, protože bez papíru se ani nadále neobejdeme.

Osobní komunikace je nezbytná

Lidé mají potřebu si určité věci říci osobně, mnohá rozhodnutí je potřeba udělat okamžitě. "Pro to, aby existovala virtuální firma v pravém slova smyslu, je potřeba se podívat na několik aspektů. Na jedné straně je nutné brát v úvahu, čím se firma zabývá, a také současný stav technologií. Jsem však přesvědčen, že ani telefonní či video konference nemohou být plnohodnotnou náhradou osobního setkání," říká Evžen Pavlovský z firmy Intel, která je hlavním výrobcem počítačových procesorů.

Bezdrátové sítě vyřeší nepořádek s dráty

Řada z nás tráví v kanceláři velkou část dne, mnozí pracují na cestách, někteří z nás využívají domácích kanceláří či sdílených pracovišť. Díky moderním technologiím tak můžeme v dnešní době pracovat téměř odkudkoli. Dokládá to i rostoucí zájem o notebooky, PDA a chytré mobilní telefony označované jako smartphone. Mobilita tedy zcela jistě bude jedním z aspektů, který určitě ovlivní chod a vybavení kanceláří v příštích letech.

S nástupem mobility úzce souvisí i bezdrátové technologie. WiFi sítě jsou velmi vítány i architekty a designéry. "Nás, jako architekty a designéry, nejvíc trápí změť drátů, která je téměř všude. Všichni se těšíme na to, až se bezdrátové technologie a s tím související vybavení rozvine natolik, že dráty v kancelářích již nebudou potřeba," dodává architekt Mojmír Ranný.

Bezpapírová kancelář spíše mýtem než realitou

S rozvojem internetu a nástupem elektronické komunikace se v minulosti hovořilo o tzv. konceptu "bezpapírové kanceláře". Jak se však ukazuje, tato vize zůstává i nadále v oblasti mýtů. "Nástupem e-mailu v podstatě došlo k paradoxní situaci - počet tištěných stránek se zhruba o 40 % zvýšil", dokládá Andrej Magyar ze společnosti Oki. Tento trend potvrzuje i Vojtěch Foukal ze Nokie, podle kterého rychlý a kvalitní barevný tisk uvnitř firem umožnil mnohem širší využití a uplatnění. "Pro mne je z uživatelského hlediska podstatné, že pokud dostanu kupříkladu barevnou prezentaci do mailu, bez problému si ji mohu sám kvalitně vytisknout a předat dál."

Základem je jednoduchost

Lidé chtějí jednoduché přístroje, které jim umožní dělat více věcí najednou. "Jednoznačný trend vidíme v multifunkčnosti," říká Andrej Magyar ze společnosti Oki. "Lidé chtějí mít jednoduché a kvalitní multifunkční zařízení, které zahrnuje tiskárnu, barevnou kopírku, skener, fax. Jednoduše si tak mohou plno věcí zařídit sami, čímž samozřejmě v závěru šetří čas i peníze."

Spotřeba papíru překvapivě stoupá

Rozsáhlé výzkumy z konce 80. let a počátku 90. let minulého století naznačovaly, že kancelář bez papíru je bezprostředně za dveřmi. Nicméně idealizovaná "bezpapírová" kancelář, kde jsou všechny informace uloženy a přenášeny elektronicky, zůstala vizí, která má k realitě stále velmi daleko. Shodla se na tom většina ekonomických a IT evropských novinářů.

Zatímco vývoj technologií v podnikovém prostředí skutečně přinesl vyšší rychlost podnikání, ke snižování spotřeby papíru však nevedl. Podle všeho se lidé pouze přesunuli od starého modelu "vytisknout a distribuovat" k novému, mnohem flexibilnějšímu modelu "distribuovat a vytisknout". Již se málokdy setkáme s tím, kdy jeden vytištěný dokument koluje po kanceláři. Dnes se rozešle v elektronické podobě a ti, kdo potřebují, si jej vytisknou.

Vliv internetu a obecně elektronické komunikace tedy vede k opačnému trendu a celkový objem tištěných materiálů se naopak mezi lety 1999 a 2002 zvýšil o ohromujících 36 %.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám