Hlavní obsah

Mapy.cz nově nabízejí off-line navigaci celého světa

Novinky, mif

Cestovatelská sezóna je v plném proudu a Mapy.cz si připravily zajímavé vylepšení pro všechny uživatele, kteří vyrážejí za hranice České republiky. S mobilní aplikací si totiž do svého mobilu s operačním systémem Android mohou stáhnout off-line mapové podklady celého světa. V zahraničí tak nebudou potřebovat připojení k internetu.

Foto: Mapy.cz

Mapy.cz nabízí off-line navigaci pro celý svět.

Článek

Mapy.cz již dříve nabízely svým uživatelům off-line mapové podklady kromě České republiky také pro celou Evropu. Nově se však navigační schopnosti mobilní aplikace bez nutnosti připojení k internetu rozšířily i na další světadíly.

„Ať si teď vzpomenete na jakékoli místo na zemi, kam byste se chtěli vypravit, můžete si s naší mobilní aplikací mapu daného regionu či státu stáhnout a poté používat off-line,“ prohlásil Jakub Faifer, produktový manažer Mapy.cz.

Zajímavá místa v okolí

Ten zároveň zdůraznil, že nejde o klasickou mapu, kde lidé uvidí pouze město či silnice. „Můžete si vyhledat zajímavá místa v okolí, ihned vidíte tipy na historické památky, naplánujete si cestu k nejbližšímu zámku anebo zjistíte, kde je jaká restaurace, hotel či zastávka MHD. Ke všem těmto věcem už dnes nepotřebujete připojení k internetu a víme, že přesně tyhle vlastnosti off-line map turistům cestování po světě ulehčí,“ podotkl Faifer s tím, že off-line navigace poslouží nejen turistům, ale také cyklistům.

Foto: Mapy.cz

Nedílnou součástí mobilní aplikace je i našeptávač.

Off-line mapy celého světa jsou velmi detailní, jsou v nich vykresleny všechny vrstevnice a ostatní detailní informace, na které jsou lidé z aplikace Mapy.cz zvyklí z on-line režimu. Právě kvůli tomu ale všechny mapové podklady celého světa zabírají více než 180 GB, a tak není příliš reálné mít je všechny staženy v jednom mobilním telefonu.

„Právě proto jsme off-line mapy světa rozdělili na jednotlivé státy a tam, kde jsou i jednotlivé země stále velmi obsáhlé, jako třeba u Norska, Německa, různých států z USA, jsme sáhli po rozdělení na menší regiony,“ prohlásil produktový manažer Mapy.cz.

Pro turisty je toto řešení velmi praktické. „Mohou si stáhnout pouze oblast, kam se vydávají a kterou například chtějí prochodit či projezdit na kole. Většina takto vytvořených map má kolem 500 MB, aby nezabraly příliš mnoho místa,“ konstatoval Faifer.

„Navíc jsme doplnili ještě jednu vychytávku, a to při stahování map do off-line módu, respektive pro jejich vyhledávání. Když si nechcete stahovat mapu některého ze států, který je na vaši paměť v telefonu stále velký, stačí, když zadáte některé z větších měst, kam se chystáte, a Mapy.cz vám samy našeptají, jaký region si máte stáhnout,“ doplnil produktový návrhář Petr Kozlík.

Další platformy se chystají

Aktuálně jsou k dispozici mapové podklady celého světa v mobilní aplikaci pro operační systém Android. V dohledné době však bude k dispozici také verze pro Apple iOS a pro klasické počítače s operačním systémem Windows 10. „Naším cílem je nabídnout plnohodnotné off-line mapy napříč všemi platformami, proto nyní na rozšíření pilně pracujeme,“ doplnil produktový manažer Mapy.cz.

Stahovat nejnovější verzi mobilní aplikace Mapy.cz pro Android je možné z Google Play. Mobilní aplikace pro další platformy jsou k dispozici zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám