Hlavní obsah

Čína se mění ve velmoc v oblasti umělé inteligence

Čínská vláda představila tento týden národní plán rozvoje umělé inteligence. Hodnota tohoto odvětví se má do roku 2020 zvýšit na 150 miliard jüanů (498 miliard Kč) a do roku 2025 až na 400 miliard jüanů (1,3 biliónu Kč). Státní rada, která plní funkci vlády, ve své zprávě rovněž potvrdila, že Peking chce do roku 2025 postupně zvyšovat investice do umělé inteligence a do roku 2025 se chce stát světovým lídrem v této oblasti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V rámci své strategie chce Čína podpořit zahraniční spolupráci, posílit spojení mezi soukromými firmami, výzkumnými orgány a vojenskými institucemi. Podle zprávy chce vláda rovněž napravit současné problémy, mezi které patří nedostatek kvalitních počítačových čipů a vybavení, softwaru a odborných pracovníků.

Čína již začala masivně investovat do umělé inteligence a podpořila jak soukromé, tak státní projekty. Několik předních čínských firem zřídilo výzkumné základny v USA, včetně firem Baidu a Tencent Holding. Premiér Li Kche-čchiang také letos označil ve své výroční zprávě, která představila nejdůležitější priority jeho vlády, umělou inteligenci za strategickou technologii.

Plán přichází v době, kdy Spojené státy chtějí více kontrolovat investice, včetně investic do umělé inteligence, kvůli obavám, že země jako Čína mohou získat napojení na technologie strategického vojenského významu. Loni v říjnu také USA představily podobný plán rozvoje umělé inteligence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám