Hlavní obsah

Robotický oblek budoucnosti má zabránit pádům

Právo, Novinky, Petr Svorník

Každý rok dojde ke čtyřiceti miliónům pádů, které si vyžádají zdravotníka. Oblek budoucnosti by mohl s těmito čísly výrazně zahýbat. Vynález vědců z italské univerzity Scuola Sant’Anna a švýcarské EPFL by mohl nepříznivou statistiku přece jen vylepšit.

Foto: archív výrobce

Nový robotický oblek, který má zabránit pádům.

Článek

Údaj o počtu pádů pochází ze statistiky Světové zdravotnické organizace. „Toto číslo bude růst s tím, jak se budeme dožívat stále vyššího věku,“ popisují stránky seeker.com.

A právě zlepšit tuto bilanci má nový robotický oblek. „K tělu je připevněn pomocí řemene okolo pasu. Na bocích člověka se nacházejí malé motory a na jeho stehnech pohodlné popruhy,“ líčí web.

Foto: archív výrobce

Nový robotický oblek, který má zabránit pádům.

Zařízení váží okolo pěti kilogramů a dá se upravit na míru výšce a pasu konkrétního člověka. Pomáhat začne teprve ve chvíli, kdy člověk ztratí rovnováhu – systém zpomalí padající nohu a tu druhou silněji zapře o zem. Systém pojmenovaný APO už si vyzkoušelo osm lidí staršího věku a dva dobrovolníci s protézou, právě ti představují dvě skupiny nejvíce ohrožené pády.

„Procházeli se na pásu, jehož povrch se neočekávaně posunoval do stran, takže chodec ztratil rovnováhu,“ pokračují stránky. Vynález prý účinně působil na opětovné získání stability. „Jakmile jsem měl oblek na sobě, cítil jsem se jistěji,“ uvedl 69letý Fulvio Bertelli.

Člověk s nevídanou sílou

S robotickými obleky experimentovali vědci už v minulých letech. Například společnost ActiveLink, která je dceřinou firmou Panasoniku, vyrobila speciální oblek, který dodá člověku nevídanou sílu. S jeho pomocí totiž například může kdokoliv unést v jedné ruce až 100 kilogramů.

Foto: archív výrobce

Robotický obleček společnosti ActiveLink

Robotické tělo vypadá na první pohled jako z nějakého sci-fi filmu. V podstatě se jedná o konstrukci, do které si člověk jednoduše stoupne. Ovládá se jednoduchými pohyby, které byste udělali i bez robotického oblečku.

Ve chvíli, kdy chcete zvednout nějaký předmět, jednoduše natáhnete paži a mohutná kovová ruka vás poslechne. Podobným způsobem ovládáte i všechny ostatní pohyby robotického oblečku, jako je například chůze.

Celé zařízení je vyrobeno ze speciální hliníkové slitiny a váží okolo 225 kilogramů. I přes tuto hmotnost je ale manipulace s ním údajně velice jednoduchá, neboť se o pohyby stará několik výkonných elektromotorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám