Hlavní obsah

Člověk operuje dvě hodiny, robot dvě minuty

Právo, Petr Svorník

Při operacích se doktoři musí složitě vyhýbat cévám a citlivým nervům. S čím stráví dvě hodiny, zvládne robot padesátkrát rychleji. Lékařského robota sestrojili na univerzitě v Utahu. V budoucnu by mohl nahradit operatéra v momentě, kdy musí v lebce člověka vytvořit otvor.

Foto: Profimedia.cz

To, co člověk zvládne za dvě hodiny, trvá robotovi pouhé dvě minuty.

Článek

„I zkušenému odborníkovi může takový úkon trvat hodiny,“ uvádí stránky seeker.com. „Čím déle procedura trvá, tím větší je riziko infekce, komplikace z anestezie či únava samotného operatéra,“ líčí web.

Robot tuto dvouhodinovou proceduru zvládl za dvě a půl minuty. Zatím neoperoval živé pacienty, ale „trénoval“ na nejrůznějších vzorcích, od vosku přes kostní tkáň po modely lebky.

Foto: University of Utah

Nový robot má především zrychlit náročné operace.

Doktor z masa a kostí navíc pořád hraje hlavní roli. „Než nastane samotná operace, lékařský tým analyzuje CT a další vyšetření a určí přesné místo nervů a tepen,“ popisují stránky. Lékaři také přesně vědí, jak v konkrétním místě vypadá kostní tkáň.

Podle všech těchto údajů pak robotovi přesně naplánují trasu. Profesor A. K. Balaji z univerzity v Utahu to přirovnává k situaci, kdy si v internetové mapě vybíráme nejkratší cestu z bodu A do bodu B. Stroj pak „jen“ provede, co mu člověk zadá, a pokud by se náhodou přiblížil k citlivým místům, automaticky se zastaví.

Na skutečný operační sál se má stroj dostat už během následujících dvou let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám