Hlavní obsah

Nejčastěji lidé přijímají TV pomocí digitálního vysílání, na druhém místě je satelit

Podíl pozemního digitálního televizního vysílání klesne po přechodu na standard DVB-T2 ze současných 60 procent o pět až maximálně deset procent. Tento způsob příjmu televizního signálu je aktuálně nejrozšířenější. Uvedl to koordinátor přechodu na DVB-T2 Pavel Dvořák.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Druhým nejčastějším způsobem televizního příjmu je v současné době satelit, který využívá asi 27 procent domácností. Následuje kabelový příjem s podílem 24 procent a televize přes internetový protokol (IPTV) se sedmi procenty.

Nový digitální televizní standard DVB-T2 bude v Česku zaveden k 1. únoru 2021. Počítá s tím Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, kterou schválila vláda.

Lidé často platformy kombinují

Podle Dvořáka terestrické vysílání i po přechodu na DVB-T2 v roce 2021 zůstane hlavní platformou pro příjem televizního signálu. S rozvojem optických a dalších vysokorychlostních sítí poroste význam šíření signálu přes IPTV.

„Zákazníci často kombinují dvě tři platformy, zejména když mají více televizí. V domácnostech zůstane terestrika v kombinaci s jinou platformou," dodal.

Novelu telekomunikačního zákona, která obsahuje podmínky přechodu, ve středu 24. května schválila Poslanecká sněmovna. DVB-T2 umožňuje zachování rozsahu pozemního vysílání na méně frekvencích, což je nutné kvůli celoevropskému uvolnění televizního pásma 700 MHz pro mobilní sítě.

České Radiokomunikace již spustily přechodový multiplex v Praze, Brně a Ostravě. Česká televize podle generálního ředitele Petra Dvořáka se spuštěním své sítě počítá přibližně na podzim. Společnost Digital Broadcasting podnikatele Radima Pařízka zahájení spouštění multiplexu v DVB-T2 plánuje na začátek léta v Ostravě a Praze.

Co přinese DVB-T2

Nabízí se otázka, k čemu vlastně druhá generace digitálního vysílání bude dobrá? Díky DVB-T2 půjde do jednoho vysílacího multiplexu vložit více televizních stanic, tedy více dat, a tím se rozšíří nabídka divákům a uživatelům. Obraz je navíc přenášen ve vysokém rozlišení a v řadě případů nabízí sytější barvy.

Je však nutné zdůraznit, že přechod na nový standard se logicky týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

To jinými slovy znamená, že majitelé výše zmiňovaných televizních přípojek nebudou muset v souvislosti s přechodem na DVB-T2 utratit ani korunu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Přijímat DVB-T2 většina televizorů umí

Na nový standard je drtivá většina televizorů v obchodech již připravena. Pokud tedy například některé domácnosti kupovaly novou TV na Vánoce, je velmi pravděpodobné, že bude schopná DVB-T2 přijímat.

„Výrobci se v rámci obměňování svých modelových řad již z velké části zaměřují pouze na modely připravené na nový standard vysílání,“ uvedl na dotaz Práva marketingový ředitel CZC.cz Michal Gabriel.

Je to dáno i tím, že zákazníci zpravidla nemají o jiné modely již zájem. „Zákazníci, kteří si pořizují nový televizor se zajímají o to, zda splňuje příslušnou normu pro DVB-T2 vysílání a ve většině případů volí model, který odpovídá specifikaci T2/HEVC,“ konstatoval Karel Kučera, ředitel marketingu v Alza.cz.

Přechod na nový standard přesto bude pro řadu domácností představovat vysokou finanční zátěž. Problém to může představovat především pro sociálně slabší rodiny a jedince, jak upozornila předsedkyně představenstva společnosti Nielsen Admosphere Tereza Šimečková.

Podle ní je v současnosti průměrné stáří televizoru v domácnostech pět a půl roku. „Neznamená to však, že by všechny domácnosti jednou za pět let měnily televize. Bohatší to zvládají i jednou za dva roky, u sociálně slabších vydrží televizor i déle než deset let,“ přiblížila Šimečková.

Podle odhadů České asociace satelitních operátorů tuzemští uživatelé vynaloží dohromady přinejmenším pět miliard korun na nákup nových zařízení v souvislosti s přechodem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám