Hlavní obsah

Nové letecké snímky na Mapy.cz zachycují třetinu Česka

Novinky, mif

Čtyřicet tisíc nových leteckých snímků, které pokrývají území o rozloze 31 211 km2, přibylo v pátek na portál Mapy.cz. Nové záběry, jež mimochodem zachycují třetinu tuzemského území, si mohou prohlédnout například uživatelé z Prahy, Ústeckého či Libereckého kraje.

Foto: Seznam.cz

Mapa pokrytí nových leteckých snímků na Mapy.cz

Článek

„Každý rok Seznam.cz obnoví zhruba jednu třetinu leteckých snímků na Mapy.cz. Dnes přidal nové letecké fotografie Karlovarského, Ústeckého, Libereckého a Plzeňského kraje spolu s novými snímky z Hlavního města Prahy a větší části Středočeského kraje,“ uvedl Honza Štěpán, produktový manažer Mapy.cz.

Foto: Seznam.cz

Původní a nové letecké snímky pražského Barrandova

Podle něj byly aktuálně zveřejněné snímky pořízeny v průběhu loňského roku, konkrétně mezi dubnem a zářím. „Nafocení leteckých snímků je třeba dobře plánovat. Fotit totiž musíte nejen za dobrého počasí, ale ideálně i pouze během tzv. vegetačního období, kdy mají stromy listy a zároveň je slunce dostatečně vysoko,“ přiblížil práci na leteckých snímcích Petr Hofman, GIS specialista z týmu Mapy.cz.

„To umožňuje létat a snímat dostatečně dlouho během dne a zároveň jde o dobu, kdy na výsledných fotkách nejsou příliš dlouhé stíny. Letos dofotíme zbytek Čech, příští rok je v plánu Morava,“ doplnil Hofman.

Foto: Seznam.cz

Původní a nové letecké snímky pražských Letňan

Zajímavé je i to, že přímo na Mapy.cz mohou uživatelé zjistit, kdy byl jaký snímek pořízen. „V levém dolním rohu je pro každou oblast na území České a Slovenské republiky přesné datum pořízení,“ uzavřel Štěpán.

Pohled z ptačí perspektivy si lidé mohou vyzkoušet na serveru Mapy.cz. Stačí kliknout na tlačítko Z letadla, které se nachází v levém horním rohu. V tomto režimu je mapu samozřejmě možné oddalovat i přibližovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám