Hlavní obsah

Facebook sází na rozšířenou realitu

Sociální síť Facebook se hodlá nově zaměřit na technologii známou jako rozšířená realita, což je mix reálného a digitálního života, známý třeba z hry pro chytré telefony Pokémon Go. Uvedl to na výroční konferenci pro softwarové vývojáře generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rozšířená realita zahrnuje zasazení počítačem vytvořených obrazů do okolního reálného světa. Podle Zuckerberga nová aplikace pro mobilní telefony umožní uživatelům vytvořit trojrozměrné scény z jedné dvojrozměrné fotografie nebo postříkat zdi domu barevným digitálním uměním. Pomoci k propagaci této služby má i nedávné přidání fotoaparátu do všech aplikací firmy.

Na principu rozšířené reality staví i zmiňovaná hra Pokémon Go. Hráči v ní musí aktivně hledat pokémony ukryté různě po městě. Stačí spustit aplikaci v chytrém telefonu a podle mapy pak vyrazit na lov.

Samotný odchyt pak probíhá prostřednictvím zabudované kamery v mobilu nebo tabletu. Přes displej mobilního zařízení totiž ve skutečném prostoru uživatelé virtuální příšerky vidí. Hra tedy umožňuje na displeji telefonu vykreslit virtuální předměty v reálném prostředí.

Upoutávka na hru Pokémon GoVideo: Niantic

Budou i brýle?

Pro Facebook je přesun do rozšířené reality dalším krokem v dlouhodobém vývoji firmy, která původně umožňovala vysokoškolákům prohlížet si vzájemně obrázky. Zvyšuje také tlak na konkurenci, jako je Snap, provozovatel aplikace Snapchat, která se označuje za fotografickou firmu.

Facebook uvažuje i o rozšířené realitě pomocí brýlí, žádné další podrobnosti však k tomu Zuckerberg nezveřejnil. Facebook v roce 2014 koupil výrobce brýlí pro virtuální realitu Oculus.

Představitelé firmy také zdůraznili, že technologie rozšířené reality je stále na svém počátku. Jak upozornila viceprezidentka pro platformu a trh Deborah Liuová, cesta do budoucnosti rozšířené reality je zatím hotová pouze z jednoho procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám