Hlavní obsah

Razer vytvořil virtuální měnu speciálně pro hráče

Novinky, ort

Virtuální měny jsou fenoménem dnešní doby. Jejich vzestup odstartovaly již před lety bitcoiny a od té doby se jednotlivci i společnosti snaží přijít s vlastním řešením, které by mělo globální úspěch. Nově to zkouší společnost Razer, která zavádí virtuální měnu zGold a zSilver.

Foto: archív tvůrců

Virtuální měna zGold a zSilver

Článek

Ambice společnosti Razer přitom nejsou vůbec malé. Tento americký herní gigant chce s novou měnou vytvořit „ucelenou virtuální ekonomiku“, která bude – jak se dá už podle zaměření podniku odhadovat – cílit na hráče.

Od zmiňovaných bitcoinů se má novinka dramaticky lišit. Bitcoiny se totiž v dnešní době využívají nejen k placení za různé služby v prostředí internetu, ale také jako skutečné peníze, klidně i při nákupů oblečení, jídla či dokonce nemovitostí. Jde zkrátka o univerzální měnu.

Jen pro platby na internetu

Společnost Razer však plánuje, že zGoldy budou určeny výhradně pro placení digitálního zboží, především tedy her. Uživatelé budou mít jednoduše svou peněženku, kterou budou dobíjet. Praktické je to v tom, že pak nebudou muset nikde vyplňovat čísla svých platebních karet a když bude jejich účet náhodou napaden, kyberzločinci nevysají celý jejich účet, ale pouze virtuální peněženku.

Mince zvané zSilver, které budou mít logicky menší hodnotu, pak budou lidé získávat za to, že měnu skutečně používají. V podstatě půjde o takovou věrnostní odměnu.

I když se celý koncept může nyní zdát jako spíše nějaký fanklub pro nadšence okolo společnosti Razer, tvůrci věří, že s celým konceptem nové virtuální měny uspějí. Především kvůli bezpečnosti a snadnosti použití, jak již bylo popsáno výše.

Zda se z mincí zGold a zSilver stane globální platidlo, ukáže samozřejmě až čas. Jedna mince zGold má v současnosti hodnotu jednoho amerického centu, tedy zhruba 2,50 Kč.

Virtuální měny představují velké riziko

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám