Hlavní obsah

Bez počítače se mladí lidé neumějí už ani seznámit

Právo, Jiří Vavroň

Plesy, bály, šibřinky a další společensko-kulturní události byly ještě před pár lety akcemi, na které se chodili muži a ženy seznámit s potenciálními partnery. Dnes mladé muže spíše najdeme, jak hrají počítačové hry, a mladé dívky vyžívající se na Facebooku. Tradičních příležitostí, jak se seznámit, ubývá, šancí na seznámení se tak stává klávesnice počítače.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Počítač, notebook nebo chytrý telefon a připojení k internetu začínají válcovat všechny ostatní způsoby, kterými se Češi seznamují a hledají si partnera, potvrzují experti na mezilidské vztahy.

„Sociální sítě a seznamky totiž lámou tu největší překážku seznamování – omezený okruh přátel a známých. Většina mladých raději zapne počítač, než by zašla se pobavit do společnosti,“ potvrdila Právu socioterapeutka Zdena Prokopová.

Známost bez námahy

Podle ní je ale důvodů daleko víc. Řada mladých se netají tím, že není ve společnosti schopna komunikovat ani se svými vrstevníky, jiní mají ještě před navázáním kontaktu strach, že budou odmítnuti.

„Mladé ženy se zase děsí, zda je na ulici neoslovuje či nesleduje nějaký podivín,“ dodala Prokopová. „Internet některým lidem pomáhá překonat sociální izolaci. Mnozí cítí, že mají nedostatek vztahů a sociálních příležitostí, a komunikace přes internet přes společný zájem nebo jen dopisování jim rozšiřuje možnosti a pomáhá překonat pocit samoty,“ řekla Právu psycholožka Radana Štěpánková.

První, k čemu by nemělo docházet, je příliš velký rozdíl mezi zveřejněnou fotografií a realitou.
Martina Hronová, socioložka

„Na internetu se nestydím za to, co říkám, mohu si svoji reakci na partnerčin názor promyslet,“ uvedl třicetiletý technik Jan.

Podle internetových seznamek patří k jejich oceňovaným přednostem, že je možné se k nim připojit kdykoli, ihned zformulovat, o co vám při seznamování jde a jaké máte představy o partnerovi. Pokud si s někým padnete do oka, můžete se ihned domluvit na první schůzce a začít budovat partnerský vztah.

Sociální sítě, internet využívají k seznámení nejen mladí lidé, spíše muži než ženy. Zájem o tento druh kontaktu roste u osamělých či rozvedených střední a starší generace. Přispívá k tomu, že počítač má doma prakticky každý.

Výhody a nevýhody zaměstnání

Internetové seznamky a sociální sítě vyhovují podle expertů i proto, že muži a ženy toužící po seznámení přitom nejsou nikterak aktivní. Dvě pětiny zájemců o seznámení přes internet přiznaly, že se sice cíleně seznamují a o seznámení skutečně stojí, ale sami nevyvíjejí téměř žádnou aktivitu. V rámci internetových seznamek pasivně vyčkávají, kdo je osloví.

Často se ale vytvářejí velmi povrchní vztahy a dopisování je pouze únikem z reality vlastního života. Internet snadněji zkresluje, a tak bere či přidává lidem osobní kouzlo, charisma.
Radana Štěpánková, psycholožka

Další nejčastější místo k seznámení – zaměstnání – má podle psychologů své klady v tom, že o potenciálním partnerovi máte dostatek informací předem. Navíc máte opakovaně možnost testovat, zdali je přitažlivost vzájemná, nenápadně flirtovat, zjistit, zda máte společné známé, společné zážitky, společná témata k hovoru. To vše je pro začínající vztah klíčové. Firemní večírky, služební cesty či teambuildingy jsou příležitostí vztah skutečně zahájit.

Virtuální představa a skutečnost

I po snadném seznámení přes sociální sítě či internetové seznamky však následuje nevyhnutelně druhá fáze, totiž reálné setkání. „První, k čemu by nemělo docházet, je příliš velký rozdíl mezi zveřejněnou fotografií a realitou, kdy roztomilého klučíka s čupřinou v reálu vystřídá poloplešatý muž s pivním mozolem a pivním dechem,“ sdělila socioložka Martina Hronová.

Ten, kdo žije dlouho sám, upozorňují dále psychologové, může mít tendenci podcenit hygienu, oblečení. Dlouhý život single se může projevit i neschopností žít nyní v páru, přizpůsobit se tomu druhému.

Rizika internetu

„Často se ale vytvářejí velmi povrchní vztahy a dopisování je pouze únikem z reality vlastního života. Internet snadněji zkresluje, a tak bere či přidává lidem osobní kouzlo, charisma. Z toho plyne i nebezpečí, že podlehneme iluzi, a také to, že toho člověka neznáme v jeho sociálním prostředí, v jeho historii,“ poznamenala psycholožka Radana Štěpánková.

Experti nedoporučují ihned potenciálního zájemce o seznámení zahrnout podrobnostmi ze svého života, číslem svého bankovního konta či intimními fotografiemi. Ono totiž není zase tak jisté, kdo na druhé straně počítače sedí a jaké má skutečné úmysly.

Je třeba rozlišovat mezi seznamkami, mezi inzerovanými účely seznamování, zda se jedná o snahu navázat dlouhodobý vztah, flirt či jen sex. Podle psychologů je pro dobré seznámení vhodné umět si připravit i svůj pravdivý profil.

Reklama

Výběr článků

Načítám