Hlavní obsah

Budete potřebovat nový televizor? Druhá vlna digitalizace odstartovala

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko čeká v následujících letech přechod na druhou generaci pozemního digitálního televizního vysílání. Už ve středu však byla spuštěna Českými radiokomunikacemi (ČRa) tzv. přechodová síť, která příjem zmiňovaného standardu DVB-T2 nabízí. Využít ji mohou lidé v Praze a středních Čechách, avšak pouze v případě, že to jejich televizní přijímač umožňuje.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nový digitální televizní standard DVB-T2 bude v Česku zaveden k 1. únoru 2021. Počítá s tím Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, kterou schválila vláda. V jednotlivých krajích však budou postupně spouštěny přechodové sítě tak, aby byl přechod na novější standard pro uživatele co možná nejplynulejší.

„Nyní budeme pokračovat ve výstavbě dalších částí přechodové sítě, tak abychom do jara 2018 pokryli více než 99 procent území ČR," řekl generální ředitel ČRa Martin Gebauer.

Nový televizor, nebo set top box

Do konce letošního roku by měly vzniknout dvě až tři přechodové sítě, které budou vysílat souběžně s první generací digitálního televizního vysílání až tři roky. Teprve po vypnutí současných sítí komerčními provozovateli přestanou fungovat i přechodové sítě. Pak už budou diváci moci přijímat jen DVB-T2 signál.

Přesně tak to bylo i před několika lety, když se vypínalo analogové pozemní televizní vysílání. Tehdy mohli lidé využívat několik let jak digitální, tak analogové vysílání.

Po vypnutí staršího standardu tehdy museli diváci vyměnit své televizory za novější, nebo je vybavit speciálními set top boxy. A to bude platit i v případě DVB-T2, pokud tedy lidé už doma nemají přístroj, který by druhou generaci digitálního pozemního vysílání zvládal.

Přechod se netýká každého

Je však nutné zdůraznit, že přechod na nový standard se logicky týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Nabízí se otázka, k čemu vlastně druhá generace digitálního vysílání bude dobrá. Díky DVB-T2 půjde do jednoho vysílacího multiplexu vložit více televizních stanic, tedy více dat, a tím se rozšíří nabídka divákům a uživatelům. Obraz je navíc přenášen ve vysokém rozlišení a v řadě případů nabízí sytější barvy.

Nový i starší standard budou podobně jako v případě analogového vysílání fungovat souběžně. S úplným vypnutím první generace DVB-T se počítá až ve zmiňovaném roce 2021.

Více se o standardu DVB-T2 dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám