Hlavní obsah

Na papír budoucnosti se tiskne světlem

Právo, Novinky, Petr Svorník

Vytisknout, přečíst, vyhodit. Takto dnes tiskneme dokumenty. Vědci z univerzity v Kalifornii však přišli s metodou, která má našim lesům významně ulehčit.

Foto: Kalifornská univerzita

Text vytištěný světlem na unikátním papíru.

Článek

„Žijeme v digitálním věku, ale výroba papíru neustává,“ uvádějí stránky seeker.com a dávají konkrétní příklad: nedělní vydání listu New York Times „pokácí“ okolo 75 tisíc stromů.

„Výzkumníci však nyní vyrobili papír, na který se tiskne pomocí ultrafialového záření. Tisk se následně vymaže pomocí tepla a takto jej lze přepisovat více než osmdesátkrát,“ pokračuje web.

Nanočástice v akci

Jak to celé funguje? Klasický papír se pokryje vrstvou nanočástic, konkrétně se používá německá modř, to je netoxický pigment, a oxid titaničitý.

Papír se následně přikryje plochou s vyleptanými písmeny a nasvítí ultrafialovým zářením. „Některá místa zůstanou modrá, jiná ztratí barvu, což vytvoří výsledný text,“ pokračuje web. Text se časem začne ztrácet, ne však dříve než po pěti dnech. Pokud se však stránka zahřeje, lze nápisy z papíru odstranit už za deset minut.

Cena? Zatím neznámá

„Tam, kde dnes stačí pokácet jeden strom, jste jich dříve museli zničit 88,“ popisuje metodu Yadong Yin z univerzity v Kalifornii.

Co budeme dělat s novinami, které nám po pěti dnech vyblednou, to vědci ještě musí vyřešit.

O úspěchu celé technologie a jejím nasazení v praxi bude nicméně rozhodovat také pořizovací cena. O té vědci zatím mlčí, je však velmi pravděpodobné, že speciální papír bude za současných podmínek citelně dražší než ten normální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám