Hlavní obsah

Bitcoin kvůli měnovým zmatkům dosáhl rekordní hodnoty

Hodnota kybernetické měny bitcoin dosáhla na konci minulého týdne nejvyšší úrovně za téměř tři roky. Za poslední měsíc bitcoin získal devět procent a vzhůru jej táhla poptávka v Indii v důsledku rozhodnutí tamní vlády zrušit v rámci boje s korupcí dvě bankovky s nejvyšší nominální hodnotou.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Kurz bitcoinu v pondělí na newyorské burze itBit zpevnil o jedno procento na 774 dolarů za jednotku (19 800 Kč). Vyhoupl se tak nejvýše od února 2014.

V pondělí již kurz klesl na 764 dolarů (19 560 Kč), stále však jde o jednu z nejvyšších hodnot za poslední dva roky. Vždyť ještě letos v létě měla jedna mince bitcoinu zhruba poloviční hodnotu.

Indický premiér Naréndra Módí počátkem listopadu oznámil zrušení bankovek 500 a 1000 rupií jako krok, který pomůže v boji proti korupci, daňovým únikům a stínové ekonomice. V zemi to vyvolalo velký rozruch a chaos a někteří technologicky znalí Indové začali kupovat bitcoiny.

Virtuální měny představují velké riziko

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám