Hlavní obsah

Soutěží od Seznamu přibývá. Jde ale o podvod

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se soutěžemi, ve kterých se podvodníci vydávají za zástupce společnosti Seznam.cz, se roztrhnul pytel. Lidé pro získání ceny musí zaslat prémiovou SMS, jež je vyjde klidně i na 100 Kč. Ve skutečnosti ale žádnou výhru nezískají, protože jde o podvod. V dalších soutěžích se kyberzločinci zase snaží vylákat od důvěřivců osobní údaje.

Foto: Seznam.cz

Ukázka podvodné výherní obrazovky

Článek

Před falešnými soutěžemi, které zneužívají logo a maskota české internetové jedničky, varovaly Novinky.cz již v říjnu. [celá zpráva]

Přesto se od té doby na stejné podvody nachytaly stovky lidí. Těm se soutěžní výzva zobrazuje nejčastěji jako reklama, a to na počítačích, tabletech i chytrých telefonech. Podvodníci tvrdí, že uživatel vyhrál nějaké atraktivní zařízení, pro jeho získání je však nutné zájem potvrdit prostřednictvím SMS zprávy.

Za tu si pak útočníci naúčtují tučný poplatek. Ten je v jednotlivých nabídkách různý, pohybuje se v řádech desetikorun, ale může se vyšplhat až na rovnou stovku.

Chtějí osobní údaje

V některých podvodných soutěžích, ve kterých se útočníci vydávají za zástupce společnosti Seznam, jde zase o osobní údaje. Když je kyberzločinci od uživatele vylákají, mohou je zneužít k dalším útokům nebo je prodat na černém trhu.

Foto: Seznam.cz

Ukázka podvodné výherní obrazovky

Pozornější uživatelé si přitom mohou všimnout, že jde o podvod. Soutěž totiž nikdy neběží na webu české internetové jedničky, ale na úplně jiných stránkách. Některé nabídky navíc obsahují i celou řadu pravopisných chyb a špatně vyskloňovaná slova. Na podobné soutěže by uživatelé neměli vůbec reagovat.

Podvod je vhodné nahlásit

Zástupci společnosti Seznam.cz se od podvodu distancovali již dříve. „Buďte obezřetní při otvírání neznámých odkazů a všímejte si toho, kam směřují. U zpráv, které vybízejí k transakcím, platí tato rada dvojnásob. Neznámé přílohy neotvírejte a v případě, že je počítač infikován, využijte antivirový program a nezvaného útočníka odstraňte,“ poradil uživatelům Martin Kožíšek, manažer pro internetovou bezpečnost společnosti Seznam.cz.

Informovat o podobných soutěžích mohou lidé zástupce Seznamu na e-mailové adrese seznamsebezpecne@firma.seznam.cz.

Seznam.cz chrání uživatele prostřednictvím svého prohlížeče

Jednou z cest, jak Seznam.cz své uživatele před falešnými soutěžemi a jinými podvodnými stránkami chrání, je opatření implementované přímo do jeho internetového prohlížeče. Ten uživatele upozorní, pokud vstoupí na nebezpečnou stránku.

"Stránky s podvodnými soutěžemi jsme v Seznam prohlížeči na počítačích, tabletech i mobilních telefonech již zablokovali. Pokud objevíme další jejich výskyt, dokážeme je zablokovat v řádu minut," uvedl produktový manažer Seznam prohlížeče Lukáš Kovač.

Při hlášení podvodu je vhodné vložit otisk obrazovky falešné nabídky, přesnou internetovou adresu podvodu a informaci o tom, kde se s výherní nabídkou lidé setkali. Díky tomu budou moci zástupci české internetové jedničky usilovat o to, aby byly podobné soutěže na internetu zablokovány a nenapálil se nikdo další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám