Hlavní obsah

Kde hledat na internetu peníze

Novinky, Ladislav Bittner

Peníze dělají peníze. Platnost tohoto rčení si můžete vyzkoušet investováním volných finančních prostředků do dluhopisů, podílových listů nebo akcií. Internet vám v tom pomůže. Poslouží totiž nejen jako zdroj informací, ale jeho prostřednictvím můžete zasáhnout do bojů na akciovém trhu přímo ze svého počítače.

Článek

První burzovní budova byla postavena v roce 1531 v Antverpách a předmětem obchodů tehdy byly jen směnky a mince. Akcie a dluhopisy se poprvé objevují založením amsterdamské burzy přesně o sto let později. Základy českého burzovnictví byly položeny v 19. století obchodováním s obilím a dalšími zemědělskými plodinami na Koňském trhu. První pražská burza obchodující s cennými papíry byla založena v roce 1871.

Rozmach burzovních obchodů však postupně zbrzdily světové války a nástup komunismu. Pokračování burzovní tradice u nás tak přinesl až počátek devadesátých let minulého století, kdy se 6. dubna 1993 uskutečnila na pražské Burze cenných papírů (www.pse.cz) první seance. Začalo se obchodovat jen se sedmi emisemi cenných papírů, ale postupně byla burza zavalena několika stovkami emisí akcií z 1. a 2. vlny kuponové privatizace. Více jak tisícovka těchto titulů však byla v roce 1997 z obchodování vyřazena.

Pokud se rozhodnete investovat na burze, musíte se obrátit na některého z členů burzy, jejichž makléři by vám měli poradit, jak vhodně investovat. S makléři můžete pochopitelně komunikovat i přes internet, což většina obchodníků nabízí. Od roku 1993 působí jako organizátor mimoburzovního trhu s cennými papíry společnost RM-SYSTÉM (www.rmsystem.cz), která umožňuje investorům prostřednictvím speciální aplikace obchodovat s akciemi pomocí Internetu bez nutnosti využít služeb makléřů. Stačí na jakémkoliv obchodním místě RM-S uzavřít smlouvu, po jejímž podpisu se stanete I-zákazníkem. Přes Internet pak můžete zadávat kupní a prodejní pokyny do aukce, kupní a prodejní pokyny na přímé obchody, pokyny k nabývání a vracení cenných papírů apod.

Mimochodem, aktuální novinkou je aplikace e-Broker, kterou získáte na webu Fio (www.fio.cz) a s jejíž pomocí si zcela zdarma nanečisto vyzkoušíte své investorské schopnosti. Zřízením demoúčtu získáte stejnou aplikaci a funkce jaké používají reálně investující klienti, pouze s tím rozdílem, že nebudete moci podávat prodejní a nákupní pokyn. Také nabídka některých kurzů je záměrně zpožděna.

Prostřednictvím demoverze v internetové aplikaci e-Broker tak máte možnost seznámit se s fungováním tohoto systému a sledovat dění na českých i zahraničních kapitálových trzích z vlastního počítače. Demoverze mimo jiné umožňuje sestavit si vlastní investiční portfolio. Stačí si vybrat cenné papíry, které považujete za perspektivní, vložit si je do svého portfolia a sledovat jejich vývoj - aplikace spočte u každé akcie její zhodnocení a také zhodnocení celého portfolia.

Trh s cennými papíry má svého regulátora, jehož úkolem je stanovení jasných mantinelů, ve kterých se mohou subjekty na finančním trhu pohybovat. V naší zemi je oním regulátorem od 1. dubna 1998 Komise pro cenné papíry (www.sec.cz), na jejíž stránkách najdete například seznamy licencovaných subjektů a registrovaných cenných papírů nebo třeba rádce začínajícího investora.

Investičního rádce nabízí také finanční magazín Seznam Peníze (penize.seznam.cz), jenž vám na základě vašich odpovědí na několik otázek (Jakou částku hodláte investovat? Je pro vás důležitější nižší riziko nebo vyšší výnos? Máte čas své portfolio pravidelně sledovat? apod.) doporučí vhodný způsob investování.

V oblasti investování ale snad více než kde jinde platí, že nejdůležitější ze všeho jsou správné informace. Načerpat je můžete kupříkladu přímo v našem magazínu v rubrice Novinky Ekonomika (www.novinky.cz/ekonomika) nebo třeba v internetovém magazínu Hospodářských novin FinWeb (www.finweb.cz).

Vybaveni potřebnými informacemi potom můžete směle vyrazit na nákupy akcií nebo navštívit valnou hromadu firmy, jejímž jste akcionářem a potrápit představenstvo všetečnými otázkami. Akciovým společnostem naštěstí zákon ukládá povinnost oznamovat konání svých valných hromad, a tak abyste termín konání valné hromady "své" společnosti nepropásli, vyplatí se čas od času zabrousit na web Valné hromady (www.valnehromady.cz).

Reklama

Související témata:

Související články

Kde hledat na internetu daně

Již jen pár týdnů nás dělí od front na finančních úřadech, neboť 31. březen je posledním dnem, kdy je možné odevzdat daňové přiznání. Na internetu najdete...

Výběr článků

Načítám