Hlavní obsah

Čína schválila kontroverzní zákon o kybernetické bezpečnosti

Čínský parlament v pondělí schválil kontroverzní zákon o kybernetické bezpečnosti. Peking tvrdí, že cílem nové legislativy je boj s terorismem a hackery. Organizace na ochranu lidských práv a zahraniční firmy jsou však přesvědčeny, že zákon prohloubí cenzuru čínského internetu, informovala agentura Reuters.

Foto: Nir Elias , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zákon, který schválil čínský parlament, vstoupí v platnost v červnu příštího roku. Zákonodárci jeho přijetí zdůvodnili tím, že Čína je internetová velmoc, které v budoucnu hrozí kybernetické útoky, a tudíž včasná ochrana před nimi je nezbytná.

Podle kritiků zákon ohrozí existenci zahraničních společností v Číně, jelikož je donutí k tomu, aby svá data ukládaly na čínských serverech, a také aby je zpřístupnily k bezpečnostním prověrkám.

Petici proti schválení zákona už v srpnu podepsalo 40 nadnárodních firem. Parlament je tehdy ujistil, že zákon nebude zasahovat do jejich zahraničních obchodních zájmů. Navzdory protestu firem nebyl schválený zákon pozměněn.

„Narušení národní jednoty”

Kromě shromažďování dat a monitorování internetové aktivity legislativa kriminalizuje užívání internetu za účelem „narušení národní jednoty”.

Podle lidskoprávní organizace Human Rights Watch zákon přispěje k dalšímu omezení svobody projevu na internetu v Číně. To si myslí i řada zahraničních společností, které se obávají, že zákon ohrozí duševní vlastnictví firem, což může znamenat, že se nové produkty dostanou na čínský trh zadními vrátky. „Zákon je nejasný, víceznačný a ponechává příliš prostoru k tomu, aby byl volně interpretován čínskými regulačními orgány,” řekl ředitel Americké obchodní komory v Číně James Zimmerman.

Čínský prezident Si Ťin-pching v posledním roce zesílil tlak na občanskou společnost ve snaze potlačit disent. Jeho terčem se stala média i lidskoprávní orgány. Nová legislativa je důkazem toho, že si čínská vláda uvědomuje, že kontrola kyberprostoru je pro ni naprosto zásadní, řekl Reuters odborník na Čínu z Leidenské univerzity v Rogier Creemers.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám