Hlavní obsah

Přiznejme počítačům jejich objevy, vyzývá studie

Právo, Novinky, Petr Svorník

S novými vynálezy stále častěji nepřicházejí vědátoři z masa a kostí, ale superpočítače, které nemohou nic vlastnit. A to vytváří právní problémy. Studie univerzity v Surrey ve Velké Británii vyzývá: uznejme počítače jako vynálezce.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Schopnosti výpočetní techniky neustále rostou a technologické firmy jako IBM či Google nebo farmaceutický gigant Pfizer do této oblasti mohutně investují. Jenže současné zákony neumožňují označit počítač jako vynálezce, což podle autorů studie vytváří právní nejistotu a může bránit dalšímu vědeckému rozvoji.

„Pravděpodobně se dočkáme sporů, kdy si jednotlivci přivlastní vynálezy, které ve skutečnosti nebyly jejich,“ uvádějí stránky sciencedaily.com.

Není to přitom hudba vzdálené budoucnosti - například systém umělé inteligence s názvem „The Creativity Machine“ (Tvůrčí stroj) vytvořil první zubní kartáček s křížícími se štětinkami, který se dostal do běžného prodeje. „Brzy budou počítače vynalézat zcela běžně a je pouze otázkou času, kdy budou zodpovědné za většinu vynálezů,“ říká Ryan Abbott z univerzity v Surrey.

Nabízí se pochopitelně přiznat práva na vynález člověku, který má k počítači nejblíže - je to však osoba, která umělou inteligenci vytvořila, člověk, který zadal úkol a k vynálezu tak počítač vlastně dovedl, nebo majitel, tedy vlastník výpočetní techniky? A ještě musíme odlišit majitele hardwaru („těla“ počítače) a softwaru (jeho „duše“). Je vynálezcem tělo, nebo duše počítače? Při těchto otázkách se právníci zřejmě ještě zapotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám