Hlavní obsah

Mapy.cz nově pomohou nevidomým s orientací i na Slovensku

Novinky, mif

Server Mapy.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, minulý týden zpřístupnil novou haptickou mapu celého Slovenska. Díky ní je možné na základě vizuálních map vygenerovat podklady pro orientaci pomocí hmatu, což ocení především nevidomí. Tisknout jednotlivé mapy je možné samozřejmě zdarma.

Foto: Mapy.cz

Ukázka haptických map

Článek

Haptická mapa je k dispozici už od roku 2014 také pro Česko. Celý systém používá speciální mapový klíč generující černobílé podklady. Ty po tisku na speciální papír a po použití takzvaného fuseru nabobtnají do hmatem čitelné podoby.

Mapa Slovenska pro nevidomé je k dispozici v měřítku přibližně 1:1200. „Takto jednoduše dostupné haptické mapy států jsou světovým unikátem. Nevidomým lidem můžeme v podstatě během několika minut vytisknout hmatatelný reliéf libovolného území České republiky a Slovenska. Doposud používané postupy výroby hmatových map byly naproti tomu značně časově náročné,“ uvedl Radek Seifert, koordinátor služeb střediska ELSA.

Foto: mif, Novinky

Ukázka vytištěných haptických map

Zájem o mapové podklady pro nevidomé je velmi vysoký. „Jen za poslední rok, od října 2015 do října 2016, jsme u haptické mapy ČR zaznamenali téměř 360 tisíc zobrazení a 868 unikátních návštěvníků denně. Není se čemu divit. V České republice je podle ČSÚ zhruba 18 tisíc lidí s těžkou vadou zraku,“ konstatoval Martin Fuks, manažer týmu Mapy.cz.

Mapu Slovenské republiky naleznou lidé zde a k dispozici je samozřejmě i Česká republika. Haptické vrstvy se ukrývají pod tlačítkem „Změnit mapu“ v levém horním rohu. Jednotlivé listy mapy pro tisk ve formátu A4 zobrazují území o velikosti 250 × 350 metrů.

Haptické mapy jsou výsledkem spolupráce Seznamu s univerzitními pracovišti, konkrétně pak se střediskem Teiresiás Masarykovy univerzity a střediskem Elsa při ČVUT.

Foto: Novinky

Haptické mapy se ukrývají pod tlačítkem Změnit mapu v levém horním rohu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám