Hlavní obsah

Na bazaru Facebooku se nabízely drogy i zbraně. Zn. levně a nezákonně

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Facebook tento týden spustila ve vybraných státech svou novou službu Marketplace, která je k dispozici pro chytré telefony. Známá sociální síť se tak pomalu transformuje i v obří internetové tržiště. Start služby se nicméně neobešel bez problémů, lidé totiž prodávali zbraně i drogy. Někteří nabízeli dokonce i sex za peníze.

Foto: archív tvůrců

Facebook Marketplace

Článek

Vedení Facebooku myslelo na zákaz prodeje některých věcí už ve svých pravidlech. Na Marketplacu tak není možné oficiálně nabízet například drogy, léky na předpisy, tabákové produkty, zbraně ani munici, zvířata, alkohol, produkty či služby pro dospělé a služby hazardních her o skutečné peníze.

Hned po spuštění to však vypadalo, že tato pravidla vůbec nikdo nehlídá. Jeden z uživatelů se tak patrně z recese snažil prodat své dítě za dva a půl tisíce korun, další pak těhotnou přítelkyni. Tu si mimochodem cenil daleko více, v přepočtu na 9500 Kč.

Objevily se však i daleko horší případy, u kterých o žertu nemůže být ani řeč. Někteří jedinci se tak například snažili prodávat prostřednictvím nové služby nezákonně zbraně, drogy či sexuální služby. Ve všech případech až podezřele levně, například funkční zbraň bylo možné koupit už za pár tisíc korun.

V současnosti již podobné nabídky na sociální síti nejsou, avšak inzeráty na Marketplacu visely v některých případech i dlouhé hodiny.

K mání byla i nejrůznější zvířata, což pravidlům také odporuje. Například jeden Američan se snažil za 50 dolarů (1200 Kč) prodat mládě ježka. Na prodej jich měl údajně až pět, jak upozornil server Fortune.

Facebook se omluvil  

Ve středu se k celé kauze vyjádřilo i vedení Facebooku. „V důsledku technického problému mohli někteří uživatelé vidět také obsah, který byl v rozporu s našimi zásadami. Omlouváme se za to,“ uvedla šéfka produktového managementu Facebooku Mary Ku.

„V současnosti usilovně pracujeme na tom, aby podobné problémy již nikdy nenastaly. Důkladně budeme sledovat naše systémy, abychom zajistili, že uživatelé uvidí pouze regulérní příspěvky,“ doplnila Ku.

Foto: archív tvůrců

Facebook Marketplace

Marketplace má být místem, kde budou moci uživatelé Facebooku snadno nakupovat a prodávat zboží, a to nejen z druhé ruky. Vedení podniku se tak snaží nabídnout novou lokální službu početné skupině svých uživatelů.

Byl to vcelku logický krok, protože různé neoficiální bazary se na zmiňované sociální síti množily doslova jako houby po dešti. I v tuzemsku jich je několik desítek, možná i stovek. „Skupiny věnované nákupu a prodeji navštíví každý měsíc na Facebooku více než 450 miliónů lidí,“ konstatovala šéfka produktového managementu sociální sítě.

Zatím jen v zahraničí

Marketplace je však v současnosti oficiálně dostupný pouze v zahraničí. Využívat jej mohou uživatelé v Americe, Anglii, Austrálii a na Novém Zélandu. Další země budou následovat postupně.

Zda se start velkého internetového tržiště v dalších státech nějak opozdí, kvůli zmiňovaným technickým problémům s nabídkami nepovoleného zboží, zatím není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám