Hlavní obsah

Photokina 2016: Zajímavé fotoaparáty i praktičtí pomocníci

Novinky, Jakub Kynčl (Kolín nad Rýnem)
Kolín nad Rýnem

Veletrh Photokina, který je zaměřený na fotografii, videografii a vše s tím spojené od samotných aparátů, přes osvětlení, tisk až po nejmenší doplňky, se v německém Kolíně nad Rýnem chýlí pomalu ke konci. Co zajímavého bylo na akci k vidění?

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Photokina se opět konala na kolínském výstavišti.

Článek

Video z působivé tiskové konference společnosti Sony k uvedení zrcadlovky Alpha A99 II se v pondělí šířilo po internetu jako lavina. Stejně tak i stánky s těmito přístroji byly v obležení a zdá se, že nové vychytávky umlčely na nějakou dobu mnoho notorických stěžovatelů. 12 snímků za vteřinu i při ukládání do RAWu, to je při 42MPx senzoru opravdu působivé číslo.

Když dal pak zástupce Sony do pléna snímek nafocený při ISO 102 400 a v žádném bodě nebyla pozorovatelná zrnitost fotografie, v sále to jen zahučelo. Po zkoušce dávkové spouště, ke které byl umístěn ruchový mikrofon, se pak ozval i potlesk. A cena? Měla by činit 3600 euro (97 000 Kč). Na pulty se dostane v listopadu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Sony A99II - hodně zajímavá hračka, která ve špatném světle dokáže opravdové divy.

Cotton

Kanadská firma Cotton přispívá svými zajímavými nápady do světa praktického přenášení a uchytávání fotoaparátů či dalekohledů. A ačkoliv nejsme zrovna fanoušky maskáčového motivu, tak se musí nechat, že praktičnost tohoto kompletu je výborná. V prodeji bude v této podobě až počátkem jara, ale pokud půjdete do lesa fotit a vyhlížet ptáky, tento systém vám může tuto cestu značně zjednodušit.

Stačí pootočit o 90 stupňů a fotoaparát je uvolněný, 90 stupňů zpět a je zacvaknutý. Odhadovaná cena kompletu činí zhruba 200 euro. Fotoaparát a dalekohled nejsou v ceně.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jak prakticky uchopit fotoaparát, abyste o něm skoro nevěděli a přitom byl v bezpečí? Podle Kanaďanů takto.

AEE

Není zcela pravděpodobné, že byste značku AEE znali. Drony, drony, drony – tak vypadal stánek této společnosti na Photokině. To by samo o sobě nebylo nic tak překvapujícího, kdyby mezi nimi nebyl také jeden s názvem Frizzbe. A ano, svým způsobem připomíná frisbee, takže je velmi pravděpodobné, že se chtěl někdo vyhnout problémům s copyrightem.

Každopádně je výhradně pro vnitřní použití a celý vrtulový systém je schovaný pod plastovou ochranou. V době, kdy na nás budou vylétávat drony zpoza každého kroku, to je příjemný krok. Váží jen 249 gramů a stát bude 349 euro. Primární určení má prý pro svatby či halové sportovní zápasy.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Bezpečný miniaturní dron vhodný výhradně do interiérů.

Panasonic

Když šéf Panasonicu na úvodní tiskové konferenci uvedl, že je cílem firmy do roku 2020, kdy proběhne olympiáda v japonském Tokiu, dostat na trh produkty zvládající a podporující 8K, znělo to ambiciózně. Svá slova podpořil tím, že představil aspoň vstupní model fotoaparátu zvládajícího 6K, který je zatím ve fázi prototypu a na pulty se dostane v půlce příštího roku.

Vyjma tří zcela nových fotoaparátů pak hosty Photokiny Panasonic potěšil skoro až pohádkovým výjevem, kdy se modelka v působivém prostředí houpala před těmi, kteří zkoušeli funkce nových aparátů. Jednoduché a působivé. Nicméně vyfotit tuto mystickou vílu špatně by snad nešlo ani krabicí od brambor.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

U Panasonicu si lidé zkoušeli nové fotoaparáty trochu radši než u jiných značek. Proč asi?

Looxis

Ne každý člověk má ucházející vkus. Pokud se i vy řadíte do kategorie těch, kteří mají trpaslíky po celé zahradě a ponožky v sandálech, možná vám učaruje možnost nechat si vyrobit holografický snímek člověka, který vás bude sledovat.

O samotné firmě Looxis bohužel víme jen to, že je schopná si dát jako hlavní upoutávku holografickou fotografii nemluvněte, které sleduje všechny kolemjdoucí. Těžko říci, zda je to hrozné, či geniální. Nejspíše asi hrozně geniální… Nicméně musí se nechat, že provedení je doopravdy věrohodné. Freddyho Kruegera bychom si tímto způsobem jistě vyrobit nenechali.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Děsivé. Moc děsivé...

Goal Zero

Americká společnost soustřeďující se na solární dobíjející zařízení a zdroje nouzové energie vyšla na světlo se zařízením, které má mnoho využití. Jde o velký box, který je primárně zamýšlen jako nouzový ekologický generátor. Když vám vypadne proud, může vám tato šikovná krabička udržet v chodu chladničku s mrazákem po dobu až 27 hodin, v závislosti na velikosti a značce.

Pokud vám vypadne proud při fotbalovém zápasu, televizi zvládne napájet cca 16 hodin. A světlo zvládne napájet zhruba 19 dní v kuse. Počítejte s větší váhou kolem 20 kilogramů, stejně tak jako s cenovkou kolem 2200 euro.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Nouzový generátor proudu pro případ výpadku či skvělý společník na dlouhé kempování.

StabilMove

Nevelká společnost se zajímavými nápady. Ještě před dvěma lety byla na Photokině schovaná v rohu, nyní už její nejrůznější pojezdy a vyvažované kolejnice pro kameramany dostaly o poznání více prostoru. S cenovkou kolem 800 eur na fotce vidíte velmi zajímavý systém, který umožnuje plynule pohybovat s fotoaparátem či kamerou v nejrůznějších osách, nikoliv jen vodorovně.

Přístroj můžete směřovat na jeden konkrétní bod, či jej necháte brouzdat po kýžené ose. Kreativitě se meze nekladou. Pokud nejste fandy Manfrotta, buďte klidní – výběr hlavy je na vás. Jestliže máte něco proti závaží značky Kettler, máte už ale doopravdy smůlu – to je součástí balení.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Milovníci videografie si s nejrůznějším pozměňováním os u tohoto zařízení skvěle vyhrají.

Arca Swiss

Arca Swiss v posledních letech získává širokou klientelu a není se co divit. Produkty jsou nápadité, mají široké možnosti užití a jsou tak jednoduché na používání, že si na ně člověk velmi rychle zvykne.

Pokud si pamatujete, jak měli Arca Swiss v nabídce takovou masivní kostku (příznačně zvanou Cube), která se natáčela všemi osami a ve vteřině vám umožňovala nastavit fotoaparát či kameru tak, aby byl souměrně s kýženou osou, tak nyní systém upravili tak, aby byl vhodný i pro cestovatele.

Vše zmenšili, zlehčili, výrazně zlevnili, ale funkčnost zachovali. Pro architekturu a panoramatické snímky je to vychytávka, která za nějakých 340 euro stojí. V prodeji prý brzy.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Osové hrátky jsou důležité i pro fotografy na cestách.

Saal

Fotoknihy jsou velmi úspěšný počin posledních let, který fotografie z digitálních prostředků vrací opět tam, kam patří – na místa, která odolají výpadku proudu. Když se v adventním období podíváte na slevové servery, nabídek fotoknih je všude přehršel.

Skutečnost je však taková, že jejich kvalita je všelijaká. Stejně jako nemůžete chtít plechovku 100procentního vepřového masa ve vlastní šťávě za 20 korun, nemůžete čekat, že budete mít dokonalou velkou 100stránkovou fotoknihu za pětistovku.

Firma Saal na Photokině názorně ukázala, jak může opravdu luxusní fotokniha vypadat. Ceny jsou vyšší, ale kvalitě odpovídají. A navíc, přece jich netisknete 50 za rok…

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Je působivé vidět, že může fotokniha vypadat tak, jako kdyby byla natištěna před několika minutami.

Nikon a další

Na obří výstavní ploše Nikonu nás, stejně jako skoro všechny, zaujala skupina lidí brouzdajících po malém prostoru jako zombie. Ano, měli na hlavě sluchátka a virtuální brýle. V řešení byla tzv. KeyMission 360 – tedy akční kamera od Nikonu, jejíž záběry byly promítány do speciálních brýlí.

Ač lidé odcházeli povětšinou trochu motající se a mnuli si oči, zážitek si pochvalovali. A podobných virtuálních brýlí a 360stupňových kamer bylo na výstavě vícero. Tak třeba bude další Photokina za dva roky probíhat už tak, že si jen nasadíte brýle a budete po stáncích jednotlivých firem brouzdat virtuálně. Dva roky jsou dlouhá doba….

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Virtuální realita návštěvníky bavila. Ještě lépe se pak bavili lidé, kteří je sledovali, jak se baví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám