Hlavní obsah

Televizor s DVB-T2 přijímačem má jen minimum tuzemských domácností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televizi, která bude schopna přijímat nový standard DVB-T2, má nyní podle odhadů obchodníků dvě až pět procent českých domácností. Náklady tuzemských domácností na nákup nových televizí dosáhnou podle ministerstva průmyslu a obchodu celkem zhruba pěti miliard korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nyní prodáváme 80 procent nových TV s podporou DVB-T2 H.265. Očekáváme, že se druhá vlna digitalizace promítne do růstu našich tržeb, stejně tak jako první," uvedla Iva Pavlousková z Datartu.

Interval výměny televizorů se v českých domácnostech zkracuje. „Před několika lety měnily domácnosti televizi v průměru jednou za sedm let. Díky technologickému pokroku se obnova televizoru zkracuje na pět až šest let," uvedl marketingový ředitel Alza.cz Karel Kučera.

Na vybrané televize s podporou kodeku H.265 nabízí CZC.cz garanci kompatibility. „Pokud po přechodu na nový standard nebude takto označená televize DVB-T2 přijímat, získá od nás zákazník kompatibilní set-top box v hodnotě 1000 Kč zdarma," uvedl obchodního ředitel CZC.cz Tomáš Pilský. Modely vybavené systémem DVB-T2 H.265 podle něj v současnosti tvoří 60 procent všech prodaných televizí.

Za méně než deset tisíc korun

Tomáš Krátký z Euronicsu nedávno uvedl, že ceny televizí vybavených tunerem DVB-T2 H.265 se pohybují od necelých šesti tisíc korun. „Televizory s úhlopříčkou kolem 100 cm začínají na 9000 Kč," řekl.

Seznam certifikovaných televizních přijímačů, které zvládnou přijímat nový standard DVB-T2, připravují České Radiokomunikace. Certifikaci televizí spustí společnost v září.

Přechod na nový standard se totiž logicky týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Z celkového počtu 4,375 miliónu domácností v ČR se výměna týká přibližně 2,625 miliónu domácností, tedy zhruba 60 procent, které přijímají terestriální televizní vysílání. Ostatní domácnosti využívající satelitní, kabelový nebo IPTV příjem a nemusí televizi měnit.

Od roku 2021 už jen DVB-T2

Nový digitální televizní standard DVB-T2 bude v Česku zaveden k 1. únoru 2021. Počítá s tím Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, kterou minulý týden schválila vláda. [celá zpráva]

Díky DVB-T2 půjde do jednoho vysílacího multiplexu vložit více televizních stanic, tedy více dat, a tím se rozšíří nabídka divákům a uživatelům. Obraz je navíc přenášen ve vysokém rozlišení a v řadě případů nabízí sytější barvy.

Letos na podzim by měly začít vysílat tři přechodné sítě DVB-T2. Provozovat je budou Česká televize, České radiokomunikace a Digital Broadcasting.

Aktuálně používaný standard DVB-T bude možné naladit až do zmiňovaného února 2021. Pak jej čeká stejný osud jako dříve analogové pozemní televizní vysílání – jeho provoz bude ukončen a místo něj bude k dispozici zmiňovaný standard DVB-T2.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám