Hlavní obsah

Telekomunikační gigant SoftBank koupí výrobce čipů ARM za 785 miliard korun

Japonská telekomunikační skupina SoftBank Group se dohodla na převzetí britské technologické společnosti ARM Holdings za 24,3 miliardy liber (zhruba 785 miliard Kč). Oznámily to v pondělí firmy, které tak potvrdily dřívější spekulace v médiích.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Logo společnosti SoftBank

Článek

Společnost ARM navrhuje čipy pro mobilní telefony a počítačové tablety, její technologie využívají například firmy Apple, Samsung či Huawei. Její převzetí by mohlo být jednou z největších akvizicí v evropském technologickém sektoru a největší akvizicí firmy SoftBank, pro kterou je tento obchod ambiciózní sázkou na mobilní internet, napsala agentura Reuters.

SoftBank za každou akcii společnosti ARM zaplatí 17 liber v hotovosti. Kupní cena je tak o zhruba 43 procent vyšší než páteční závěrečná hodnota akcií na burze.

Zpráva o dohodě přichází jen několik týdnů poté, co se Britové vyslovili pro odchod své země z Evropské unie. Překvapivý výsledek britského referenda přitom vyvolal obavy ohledně atraktivity britské podnikatelské komunity, napsal list Financial Times. Podle britského ministra financí Philipa Hammonda ale ohlášená transakce ukazuje, že Británie zůstává atraktivním investičním cílem i po přelomovém hlasování.

„Pouhé tři týdny po rozhodnutí v referendu to ukazuje, že Británie neztratila nic ze své přitažlivosti pro zahraniční investory," uvedl podle agentury Reuters Hammond v prohlášení.

Významné postavení v globálním čipovém průmyslu

ARM je nejhodnotnější technologickou společností podle tržní hodnoty zapsanou na londýnské burze. List FT ovšem upozornil, že společnost ARM je vůči negativním dopadům takzvaného brexitu chráněna lépe než mnohé jiné britské firmy, a to díky svému významnému postavení v globálním čipovém průmyslu a příjmům v amerických dolarech.

SoftBank slíbila, že zachová značku ARM, obchodní model i organizační strukturu ARM, stejně jako ústředí firmy v Cambridge v centrální Anglii. Také slíbila, že počet zaměstnanců ARM v Británii vzroste nejméně na dvojnásobek a během příštích pěti let posílí i početní stav ARM v zahraničí.

Japonská společnost SoftBank je telekomunikačním a mediálním konglomerátem s rozsáhlými zahraničními aktivitami. Firma vlastní například většinový podíl ve společnosti Sprint, která je čtvrtým největším mobilním operátorem ve Spojených státech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám