Hlavní obsah

Porota se díky virtuální realitě přenese na místo činu

Právo, Petr Svorník

Virtuální realita, která měla původně sloužit hlavně hráčům počítačových her, bude možná jednou rozhodovat závažné kriminální kauzy. Univerzita ve Staffordshire totiž zkouší technologii, která by porotce u tzv. Korunních soudů přenesla na samotné místo činu a umožnila jim tak celý případ lépe pochopit.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Evropská komise podpořila projekt částkou 140 tisíc liber. Využívají se zelená pozadí, helmy s virtuální realitou a technologie ze světa her a počítačů,“ vysvětlují stránky bbc.com.

„Chtěli jsme, aby mohla policie lépe zachytit zločin a porotci jej pochopili jako nikdy předtím,“ říká doktorka Caroline Sturdy Collsová.

V praxi by vyšetřovatelé pomocí nejrůznějších technologií zaznamenali místo činu, porotci by si pak jen nasadili helmu a ve virtuálním prostředí by se mohli procházet a rozhlížet. Realita britských soudů je však zatím někde jinde.

„Nedávno jsme u Korunního soudu přešli na počítačový systém, ale je poruchový a brzdí nás. Vracíme se zase k tužce a papíru,“ mírní nadšená očekávání třeba advokát Jason Holt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám