Hlavní obsah

S cenzurou internetu nesouhlasí šest z deseti Čechů, ukázal průzkum

Novinky, mif

Většina tuzemských uživatelů nesouhlasí s cenzurou některých internetových stránek, kterou by mělo přinést schválení nového zákona o hazardních hrách. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky prezentovali v pondělí zástupci iniciativy Přichází cenzor.

Foto: Novinky

Zleva výkonný ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip, člen rady ČTÚ Jiří Peterka, zástupce generálního ředitele Seznam.cz Michal Feix a právník a ředitel společnosti Internet Info Marek Antoš na pondělní tiskové konferenci.

Článek

S cenzurou internetu nesouhlasí přesně 57 % dotázaných. Naopak pro je 32 % respondentů, častěji jde o ženy a starší uživatele ve věku mezi 40 a 49 lety. To je vcelku logické, protože na internetu nejčastěji sázejí lidé mladší 29 let.

Průzkum se týkal také nákladů, které vzniknou v souvislosti se zavedením nové legislativy. Zákon totiž jasně neurčuje, kdo je ponese. Jak Novinky.cz upozornily již dříve, poskytovatelé internetového připojení si totiž budou muset pořídit speciální zařízení, aby byli schopni splnit nařízení ministerstva financí o blokování konkrétních webových stránek. [celá zpráva]

Nejvíce dotázaných – 38 % –si myslí, že by vzniklé náklady měl zaplatit stát. Každý třetí respondent (33 %) pak uvedl, že poskytovatelé internetu. Náklady by měla platit Evropská unie podle 16 % dotázaných a pouze podle 5 % respondentů samotní uživatelé.

Průzkumu se v uplynulém týdnu zúčastnila tisícovka Čechů starších 18 letRealizovala jej agentura Irbis, která uspořádala ankety v různých městech České republiky a data získala také prostřednictvím on-line dotazníku.

Nejde jen o hazardní hry

Představitelé iniciativy Přichází cenzor upozornili při pondělní prezentaci výsledků průzkumu na to, že v celém sporu nejde jen o hazardní hry. Chystaný zákon by totiž mohl být jen špičkou ledovce. „Jde tady o princip. Když dovolíte blokovat stránky jednomu, budou to chtít další,“ varoval právník a ředitel společnosti Internet Info Marek Antoš.

„Zákon o hazardu může spustit lavinu, kdy různé úřady v Česku budou žádat po vzoru ministerstva financí vytváření seznamů pro blokování webových stránek, které se budou týkat jejich oborů,“ doplnil ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip.

Podle něj bychom se tak mohli dočkat například situace, kdy některým úřadům začnou vadit například prodeje léků přes internet. Ty se pak mohou snažit podobné stránky také zablokovat.

Argumentace ministerstva je chybná

Ministerstvo financí tento návrh dlouhodobě brání a obhajuje ho tím, že podobné modely blokace již dávno fungují v zahraničí. Zástupce generálního ředitele Seznam.cz Michal Feix nicméně zdůraznil, že ministerstvo financí argumentuje chybně.

„Ministerstvo toto cenzurní opatření obhajuje inspirací v Dánsku či ve Francii. V obou těchto zemích ale návrh na blokaci internetové stránky přezkoumává další nezávislá instituce. Návrh přitom rovněž zavádí dostatečně účinné opatření formou blokování plateb, což je mnohem efektivnější než kontroverzní cenzurní řešení. Zůstává otázkou, proč ministerstvo financí na možnost rozhodovat o bytí a nebytí internetových stránek v České republice tolik tlačí,“ uvedl Feix.

Ten už dříve konstatoval, že návrh zákona má ještě jeden zásadní problém – odvod peněz z českého daňového systému. „Zatímco české firmy nesmějí zobrazovat reklamu na údajně ‚nelegální‘ zahraniční sázkové servery, naši zahraniční konkurenti mající v Česku jen své obchodní pobočky mohou tuto reklamu českým uživatelům nabízet bez jakéhokoliv omezení. Daně z těchto příjmů z reklamy logicky odvádějí v zahraničí. Ministerstvo tak svým přístupem nesmyslně omezuje pouze české internetové firmy a ty zahraniční tímto přístupem zcela ignoruje,“ podotkl Feix.

Hlasovat se bude ve středu

Iniciativě vadí především blokační paragraf 82, který je součástí zákona o hazardních hrách. Podle něj provozovatel internetového připojení bude muset vypnout stránku, kterou úředníci ministerstva umístí na seznam nepovolených internetových her.

Zákon ve stávající podobě již prošel Sněmovnou a ve středu 25. května o něm bude hlasovat Senát.

Do iniciativy Přichází cenzor se zapojilo doposud 165 společností a organizací působících na tuzemském trhu – například sdružení CZ.NIC, Seznam.cz, Český telekomunikační úřad (ČTÚ), Dial Telecom či Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR).

Všechna rizika spojená s novým zákonem o hazardu i znění celého zákona je možné dohledat na webových stránkách prichazicenzor.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám