Hlavní obsah

Iniciativa Přichází cenzor nabírá na síle. Po svobodném internetu volá přes 130 organizací a firem

Novinky, mif

Pouhých pět dní stačilo na to, aby iniciativu Přichází cenzor podpořilo přes 130 tuzemských organizací a firem. Ty se snaží upozornit na možná rizika chystaného zákona o hazardních hrách. Další desítky společností, které mají zájem se zapojit, přibývají každý den.

Foto: repro prichazicenzor.cz

Webové stránky prichazicenzor.cz

Článek

Iniciativa Přichází cenzor vznikla v souvislosti s návrhem zákona o hazardních hrách. Podepsaným společnostem a organizacím vadí především blokační paragraf 82, který je součástí zákona o hazardních hrách. Podle něj provozovatel internetového připojení bude muset vypnout stránku, kterou úředníci ministerstva umístí na seznam nepovolených internetových her.

„Prakticky celý internetový trh se spojil a táhne za jeden provaz, což jasně deklaruje nesmyslnost navrhovaného zákona,“ řekl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC, které protest proti chystané cenzuře a zdražení internetu iniciovalo.

Vedle sdružení CZ.NIC iniciativu hned při vzniku na začátku tohoto týdne podpořily výrazné subjekty působící na českém trhu – například Seznam.cz, Český telekomunikační úřad (ČTÚ), Dial Telecom či Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR). [celá zpráva]

97,6 % respondentů je proti cenzuře internetu.
Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC

Lhostejná není problematická stránka zákona o hazardu evidentně ani samotným uživatelům. „Na stránkách www.prichazicenzor.cz se k návrhu zákona vyjádřilo přes 12 tisíc lidí s jasným výsledkem: 97,6 % z nich je proti cenzuře internetu,“ konstatoval Filip.

Zákon ve stávající podobě již prošel Sněmovnou a 25. května o něm bude hlasovat Senát. „Za krátkou dobu své existence dokázala iniciativa přesvědčit zákonodárce ze senátního Výboru pro hospodářství, dopravu a zemědělství a Výboru pro regionální rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, aby návrh zákona nepodpořili,“ podotkl Filip.

„Pokud jej odmítne i Senát jako celek, vrátí se předloha do Poslanecké sněmovny, kde by pro ni musela zvednout ruku nadpoloviční většina všech poslanců, aby byl Senát přehlasován,” uzavřel ředitel sdružení CZ.NIC.

Ministerstvo financí zákon brání

Ministerstvo financí tento návrh dlouhodobě brání a obhajuje ho tím, že podobné modely blokace již dávno fungují v zahraničí. „Ke stejnému opatření již přistoupila většina zemí Evropské unie. V Německu, Itálii a ve Francii je v platnosti od roku 2012, od roku 2013 pak v Dánsku či Belgii. Věříme, že stejně jako v těchto zemích většina zahraničních provozovatelů využije možnosti získat licenci a podnikat legálně a že počet blokovaných stránek bude stejný jako v Dánsku, kde se blokuje pouze 12 takových stránek,“ řekl Novinkám již dříve Ondřej Závodský, náměstek ministra financí.

Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) ale už v minulosti opakovaně upozorňovalo na to, že ministerstvo financí vedené šéfem ANO Andrejem Babišem poskytuje poslancům zavádějící informace ohledně fungování blokace internetu v jiných zemích EU. Česku prý chybí pojistky proti možnému zneužití. [celá zpráva]

Podle SPIR je navíc blokace webů zbytečná. Návrh zákona totiž počítá i s blokací plateb, která na rozdíl od blokování webových stránek neohrozí právo svobodně vyhledávat informace. Už zmíněná blokace plateb představuje účinnou prevenci. [celá zpráva]

Znění par. 82 Zákona o hazardních hrách

Blokace nepovolených internetových her

(1) Poskytovatelé připojení k internetu na území České republiky jsou povinni zamezit v přístupu k internetovým stránkám uvedeným na seznamu internetových stránek s nepovolenými internetovými hrami (dále jen „seznam nepovolených internetových her“).

(2) Na seznam nepovolených internetových her se zapíše internetová stránka, na níž je provozovaná internetová hra v rozporu s § 7 odst. 2 písm. b).

(3) Povinnost podle odstavce 1 jsou poskytovatelé připojení k internetu splnit ve lhůtě 15 dní ode dne zveřejnění internetové stránky v seznamu nepovolených internetových her.

Všechna rizika spojená s novým zákonem o hazardu i znění celého zákona je možné dohledat na webových stránkách prichazicenzor.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám