Hlavní obsah

Přichází cenzor: Nová iniciativa bojuje za svobodu internetu v Česku

Novinky, mif

V Česku vznikla v pondělí nová iniciativa s názvem Přichází cenzor, pod kterou se podepsaly významné tuzemské internetové organizace a společnosti. Ty se snaží upozornit na to, že schválení zákona o hazardních hrách ve stávající podobě může přinést cenzuru a omezený přístup k internetu.

Foto: repro prichazicenzor.cz

Webové stránky prichazicenzor.cz

Článek

„Cílem naší iniciativy je upozornit na problémy a důsledky, které schválení zákona přinese, a ukázat, že uživatelům internetu v České republice není toto téma lhostejné. Na stránkách iniciativy je k dispozici také anketa. Chtěl bych tímto vyzvat všechny, aby se do ní zapojili a ukázali, co si o možné cenzuře a zdražení internetu myslí,“ řekl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC, které je jejím iniciátorem.

Vedle sdružení se do iniciativy zapojilo také více než deset společností a organizací působících na tuzemském trhu – například Seznam.cz, Český telekomunikační úřad (ČTÚ), Dial Telecom či Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR).

Iniciativě vadí především blokační paragraf 82, který je součástí zákona o hazardních hrách. Podle něj provozovatel internetového připojení bude muset vypnout stránku, kterou úředníci ministerstva umístí na seznam nepovolených internetových her.

Zákon ve stávající podobě již prošel Sněmovnou a 25. května o něm bude hlasovat Senát.

Jedná se o nebezpečný precedent, který dává úředníkům na ministerstvu financí kompetence, které přísluší jen soudům.
Michal Feix, ředitel pro právní a legislativní záležitosti ve společnosti Seznam.cz

Ředitel pro právní a legislativní záležitosti ve společnosti Seznam.cz Michal Feix zdůraznil, že by ministerstvo takovou pravomoc mít nemělo. „Zavedení institutu blokace webových stránek pod ministerstvem financí dlouhodobě kritizujeme jako špatný návrh. Jedná se o nebezpečný precedent, který dává úředníkům na ministerstvu financí takové kompetence, které přísluší jen a pouze soudům. Ministerstvo argumentuje tím, že soudy jsou pomalé,“ uvedl Feix.

Podle něj přitom existuje již nyní jiné řešení. „Argument o pomalosti soudů je přímo strašidelný, neboť se snaží obhajovat řešení pomalých soudů tím, že práci soudců si rozdělí úředníci na ministerstvu financí. Funkční řešení přitom existuje a je jím blokace plateb za nelegální hazard, který v návrhu zákona přitom už je. Ministerstvo financí proto žádnou kompetenci blokovat webové stránky nepotřebuje,“ konstatoval Feix.

O tom, že nový zákon počítá i s blokací plateb, která na rozdíl od blokování webových stránek neohrozí právo svobodně vyhledávat informace, Novinky.cz informovaly již dříve. [celá zpráva]

Ministerstvo zákon hájí

Ministerstvo financí přesto nový zákon dlouhodobě brání a obhajuje ho tím, že podobné modely blokace již dávno fungují v zahraničí. „Ke stejnému opatření již přistoupila většina zemí Evropské unie. V Německu, Itálii a ve Francii je v platnosti od roku 2012, od roku 2013 pak v Dánsku či Belgii. Věříme, že stejně jako v těchto zemích většina zahraničních provozovatelů využije možnosti získat licenci a podnikat legálně a že počet blokovaných stránek bude stejný jako v Dánsku, kde se blokuje pouze 12 takových stránek,“ řekl Novinkám již dříve Ondřej Závodský, náměstek ministra financí.

Tato argumentace je však podle Feixe chybná. „Ve Francii, Dánsku a dalších evropských zemích o blokacích stránek rozhodují soudy. Z veřejných zdrojů lze navíc vyčíst špatné zkušenosti z těchto zemí s tím, jak hráči tuto blokaci dokážou technicky obejít,“ konstatoval ředitel pro právní a legislativní záležitosti ve společnosti Seznam.cz.

Zdraží internet?

Zákon o hazardu zatíží také samotné poskytovatele internetového připojení. Budou si totiž muset pořídit zařízení, pomocí nichž budou schopni stránky blokovat. Pro některé menší firmy by mohl být dokonce likvidační, jak již dříve varoval předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. [celá zpráva]

Druhou možností je, že zmiňované náklady rozúčtují poskytovatelé připojení mezi zákazníky. „Zákon s sebou může přinést i zdražení internetu, a to bude mít dopad jak na koncové uživatele, tak ve svém důsledku také na ty, kteří se o jeho šíření starají. Rád bych zde apeloval na všechny, kteří můžou oslovit své senátory, aby tak co nejdříve učinili. Z pohledu rozvoje a dostupnosti internetu a svobody s ním spojené nám zákon nepřinese nic dobrého," varoval Miloslav Sova ze spolku Internet pro všechny, který je jedním ze subjektů podporujících iniciativu za neschválení zákona omezujícího svobodu internetu.

Všechna rizika spojená s novým zákonem o hazardu i znění celého zákona je možné dohledat na webových stránkách prichazicenzor.cz.

Anketa

Mělo by mít ministerstvo financí pravomoc zablokovat webové stránky?
Ano
6,9 %
Ne
91,5 %
Je mi to jedno
1,6 %
Celkem hlasovalo 2357 čtenářů.

Znění par. 82 Zákona o hazardních hrách

Blokace nepovolených internetových her

(1) Poskytovatelé připojení k internetu na území České republiky jsou povinni zamezit v přístupu k internetovým stránkám uvedeným na seznamu internetových stránek s nepovolenými internetovými hrami (dále jen „seznam nepovolených internetových her“).

(2) Na seznam nepovolených internetových her se zapíše internetová stránka, na níž je provozovaná internetová hra v rozporu s § 7 odst. 2 písm. b).

(3) Povinnost podle odstavce 1 jsou poskytovatelé připojení k internetu splnit ve lhůtě 15 dní ode dne zveřejnění internetové stránky v seznamu nepovolených internetových her.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám