Hlavní obsah

Japonský gigant Sony podniká v elektronice i showbyznysu

Japonská společnost Sony se proslavila hlavně jako výrobce spotřební elektroniky, zejména té spojené se zábavou. Její anglicky znějící jméno během let nesly televize, videorekordéry, osobní přehrávače nebo telefony, v posledních dvou dekádách hrají pro firmu stále důležitější roli i herní konzole. Sony, která byla oficiálně založena před 70 lety, 7. května 1946, je ale důležitým hráčem také ve světě showbyznysu, patří jí totiž hollywoodská filmová studia či nahrávací firmy.

Foto: Yoshio Tsunoda, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Společnost, založená krátce po druhé světové válce, měla vždy pověst inovátora, byť někdy prošlapávala i slepé vývojové cesty. Z laboratoří Sony vzešly například obrazovky sytému Trinitron (1968), dlouhá léta špička ve světě televizní techniky, nebo osobní přehrávač Walkman (1979). Spolu s nizozemským Phillipsem se společnost na přelomu 70. a 80. let podílela také na vývoji kompaktního disku, v roce 1994 pak konzole PlayStation znamenala převrat na trhu počítačových her.

Ve svých počátcích přitom byla společnost, založená inženýrem Masaruem Ibukou a fyzikem Akiem Moritou, jen jednou z mnoha dílniček, zabývajících se v Tokiu a okolí opravami domácích spotřebičů. Firma se původně jmenovala Tokyo Tsushin Kogyo (Tokyo Telecommunications Engineering Corporation) a postupem času zaměstnávala 20 lidí. Její první vlastní produkty, elektrický hrnec na vaření rýže a ohřívací dečka, ale ještě žádnou "díru do světa" neudělaly.

Foto: ČTK/AP

Akio Morita, spoluzakladatel japonské firmy Sony

Brzy se ale společnost začala rozrůstat, její zakladatelé totiž vycítili příležitost, kterou nabízela pomalu se rodící oblast domácí elektroniky. Už v roce 1950 tak přišel první kotoučový magnetofon a o čtyři roky později firma získala licenci na výrobu tranzistorů, vynalezených v USA. V květnu 1954 byl na trh uveden první japonský tranzistor a v následujícím roce také první tranzistorové rádio, nazvané TR-55, na přelomu 50. a 60. let se pak objevil i první přenosný televizor.

Černobílý přístroj už nesl na typickém místě pod obrazovkou jméno Sony, které tokijská firma přijala v roce 1958. Název vznikl spojením latinského "sonus", které je kořenem anglických slov "sound" (zvuk) či "sonic" (zvukový), a slovního spojení "sonny boy", které se v Japonsku té doby používalo pro označení mladého a svobodomyslného člověka s průkopnickým duchem. Navíc znělo dobře uším zákazníků v Americe, kde se firma už na začátku 60. let založila svou pobočku.

Sony si během své sedmdesátileté historie vždy zakládala na vývoji a zavádění inovací. "Sony se stalo cadillakem v elektronice," říkal Akio Morita, který jako konstruktér sám stál za řadou z novinek. Až fanatická snaha o dokonalost ale někdy vedla k obchodnímu neúspěchu. Příkladem může být videosystém Betamax, představený v polovině 70. let, který kvůli licenční politice prohrál souboj s konkurenční VHS - přestože výrobek Sony nabízel vyšší kvalitu obrazu.

Foto: Shuji Kajiyama, ČTK/AP

Osobní přehrávač Walkman

Podobně Sony dopadla v novém století v případě paměťových karet. Koncem 90. let se představila řada druhů a tokijský výrobce prosazoval svůj Memory Stick, všeobecně přijatým standardem se ale stal formát SD Card, který dnes využívají i zařízení od Sony. Naopak nedávný "souboj" o vysokokapacitní verzi obrazového disku DVD vyhrál Blu-ray, vyvinutý Sony ve spolupráci s Philipsem, zatímco konkurenční HD DVD od Toshiby v roce 2008 skončil.

Japonský gigant se nezaměřuje jen na výrobu elektroniky, ale patří i k významným hráčům na poli zábavy, a to nejen v případě počítačových her. Koncem 80. let firma získala filmová studia Columbia Pictures (nyní Sony Pictures), už o dvě dekády dříve vstoupila do hudebního byznysu, kde nyní působí společnost Sony Music (navazuje na americkou CBS a německou BMG). Do skupiny patří i Sony/ATV Music Publishing, mimo jiné vlastník práv na skladby Beatles a Michaela Jacksona.

Foto: Kevork Djansezian, ČTK/AP

Sony PlayStation 3

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám