Hlavní obsah

Na Mapy.cz je možné plánovat trasy i přes polní a lesní cesty

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníkům turistiky jistě přijde vhod nová funkce Mapy.cz. Nově mohou lidé plánovat výšlapy a procházky také po zakreslených polních a lesních cestách v České republice. K dispozici je jich přitom na 180 000 kilometrů. Plánovač je navíc tak chytrý, že dokáže rozpoznat chráněná území a cestovatele vede jinudy.

Foto: Novinky

Plánování turistické trasy na Mapy.cz.

Článek

„Dokonalý výlet je podle nás ten, na kterém objevíte také cestičky a stezky, které v průvodcích nejsou popsány. Proto jsme je v posledním půlroce, společně s těmi turistickými, intenzivně doplňovali do routingových dat Mapy.cz. Celkově tak lidé v naší turistické mapě najdou na 180 tisíc kilometrů komunikací bez automobilového provozu,“ uvedl Martin Fuks, manažer týmu Mapy.cz.

Dohromady je přitom podle něj k dispozici ještě citelně více tras. „V datech mapového portálu společnosti Seznam.cz je aktuálně dalších 128 tisíc kilometrů silnic a ulic s provozem aut. Plánovač, do nějž byly nedávno integrovány funkce plánování výletů a možnost kombinace různých typů dopravy v rámci jedné trasy, proto lidé využijí na více než 300 tisících kilometrech komunikací České republiky,“ prohlásil Pavel Žemlík, manažer kartografické redakce Mapy.cz.

Foto: Seznam.cz

Mapa celkového pokrytí komunikací na Mapy.cz

Zajímavé je také to, že při plánování tras se bere ohled také na povrch komunikace. „To znamená, že například při plánování cyklistické trasy upřednostňujeme lepší povrch a raději nabídneme delší trasu po lepší cestě než nejkratší trasu po pěšině. Volba je však vždycky na samotném člověku, který si může kdykoliv zvolit, zda chce nejkratší trasu bez ohledu na terén, nebo si vloží průjezdní bod místem, kterým chce jít,“ vysvětlil Fuks.

„Při plánování samozřejmě myslíme i na ochranu přírody. Plánovač proto neplánuje cyklistické trasy mimo vyznačené cesty v národních parcích a národních přírodních rezervacích a také neplánuje pěším turistům mimo značené trasy v I. zóně těchto parků a rezervací, ačkoliv jsou komunikace v podkladové mapě vidět,“ doplnil manažer týmu Mapy.cz.

Server Mapy.cz chystá i další vylepšení. Plánování lesními a polními cestami by tak mělo během nadcházejících měsíců být k dispozici také pro Slovensko a následně i v zahraničí.

Foto: Seznam.cz

Plánovač je k dispozici také v mobilní verzi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám