Hlavní obsah

Simkanič: Ministerstvo financí může blokovat weby, jak bude chtít

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci minulý týden schválili novelu zákona o regulaci hazardu. V rámci toho bude mít ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem (ANO) možnost blokovat weby, jak bude chtít. Upozornil na to opakovaně předseda Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) Ján Simkanič s tím, že poslanci se nechali před hlasováním zmanipulovat a v některých případech dokonce i lhali.

Foto: SPIR

Předseda SPIR Ján Simkanič

Článek

„Ministerstvu financí se ve jménu boje proti hazardu a s podporou domácích hazardních společností, kterým vycházelo vstříc, podařilo v Poslanecké sněmovně pro sebe získat bezprecedentní pravomoc čistě dle svého uvážení a bez jasně definovaných pravidel zasahovat do internetového prostředí. A podařilo se mu to za cenu manipulace, polopravd a lží,“ uvedl na svém osobním blogu Simkanič.

A jako důkaz o polopravdách rovnou přidal jeden příklad. Minulý týden totiž v diskusním pořadu DVTV na Aktuálně.TV vystupoval poslanec Jan Volný (ANO), který novelu obhajoval.

„Mám tady mapku, kde 20 zemí v Evropě to řeší tím způsobem jako my,“ prohlásil v debatě Volný s tím, že plánované úpravy jsou tedy cestou správným směrem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Jan Volný (ANO)

Mimochodem i samotné ministerstvo financí zákon dlouhodobě bránilo s tím, že podobné modely blokace již dávno fungují v zahraničí. [celá zpráva]

Že to není tak úplně pravda, upozorňovalo sdružení SPIR už několik týdnů před hlasováním. V zahraničí totiž funguje blokace na jiných principech.

„V Dánsku rozhoduje o nelegálnosti stránky soud na základě podnětu od státního regulátora, s čímž český návrh nepočítá a dává tuto pravomoc přímo politicky řízenému úřadu. Ve Francii čelí možnost blokace stránek tvrdé kritice z řad politiků i odborné veřejnosti zejména kvůli nefunkčnosti – podle renomovaného deníku Le Monde obchází blokaci plných 47 procent internetových hráčů pokeru,“ přiblížil předseda SPIR.

Podle něj navíc mapka 20 zemí, kterou Volný ukazoval v pořadu DVTV, pocházela od Asociace provozovatelů kurzových sázek. „Tedy od české asociace hazardních lobbistů,“ nebral si žádné servítky Simkanič.

Ministerstvo financí i přesto odmítá, že by byl zákon šitý na míru domácím hazardním společnostem.

„Ustanovení pouze zvýhodňuje legální provozovatele oproti organizovanému zločinu. Pokud by tomu tak nebylo, stále by na internetu vedle sebe existovaly dvě nabídky; na jedné straně produkt legálního provozovatele, platícího daně a respektujícího všechny regulační omezení, a na straně druhé produkt parazitujících zločinců, kteří daně neplatí a u nichž mohou bez jakéhokoliv omezení například hrát děti,“ uvedl pro Novinky.cz náměstek ministerstva financí Ondřej Závodský.

Odpůrci mluvit nemohli

Úsměvně podle Simkaniče také působilo, když přišla otázka na jednání o zákoně na rozpočtovém výboru. Právě na něm nedostali oponenti návrhu zákona z řad odborné veřejnosti možnost vystoupit – například právě Simkanič nebo zástupkyně společnosti Seznam.cz Věra Průchová. Novinky.cz o tom informovaly již dříve. [celá zpráva]

Podle Volného ale Simkanič prostor k vyjádření dostal: „To je samozřejmě nepravda. On tam vystupoval, já jsem seděl takhle vedle něho, seděl u mě u mikrofonu. To jsou jasná pravidla hry.“

„Chápu, že se někdo splete, ale popisovat zaníceně a v detailech, jak jsem vedle někoho seděl, když to není pravda, jen proto, abych umlčel kritiku, je dosti na pováženou,“ podivoval se předseda SPIR.

Jak se mají weby blokovat?

Součástí zákona o hazardních hrách je blokační paragraf 82, který říká, že provozovatel internetu bude muset vypnout stránku, kterou úředníci ministerstva umístí na seznam nepovolených internetových her. Právě možného zneužití se oponenti obávají. [celá zpráva]

Zákon o hazardu navíc technicky neřeší, jak se mají weby blokovat, což v konečném důsledku může být pro menší poskytovatele internetu likvidační. Museli by si totiž pořídit speciální zařízení k permanentní analýze internetového provozu. [celá zpráva]

To je podle předsedy Pirátské strany Ivana Bartoše jediná možnost, jak by mohli poskytovatelé připojení reagovat na případné žádosti ministerstva financí o blokování webových stránek, pokud v zákonu nebude zakotven konkrétní technologický postup blokace.

Sdružení pro internetový rozvoj sdružuje široké spektrum významných subjektů české internetové ekonomiky, od poskytovatelů obsahu až po telekomunikační společnosti. Mezi členy SPIR patří například Seznam.cz, Microsoft, Vodafone, T-Mobile či Česká tisková kancelář.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám