Hlavní obsah

Zabijákův iPhone nepřinesl žádné nové informace. FBI je zase na začátku

Novinky, mif

Několik posledních měsíců se snažili vyšetřovatelé dostat do iPhonu teroristy Syeda Farooka ze San Bernardina. Nakonec se jim to podařilo, ale bylo to k ničemu. V chytrém telefonu totiž americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nenašel žádná data, která by mu pomohla v případu nějak postoupit dál.

Foto: koláž Novinky.cz

Ilustrační foto

Článek

O tom, že FBI odblokování iPhonu nijak nepomohlo, informoval server CBS News s odvoláním na svůj utajovaný zdroj. Vyšetřovatelé to zatím oficiálně nepotvrdili.

Zdroj serveru nicméně zdůraznil, že veškerá získaná data z chytrého telefonu budou ještě několik dní nebo dokonce týdnů podrobně analyzována. Vše nicméně nasvědčuje tomu, že ani důkladnější prohledávání nepřinese žádné kloudné výsledky.

Vyšetřovatelé z FBI se do uzamčeného iPhonu islámského radikála nemohli dostat dlouhé dva měsíce. Jeho iPhone 5C byl nastaven tak, aby se po zadání deseti nesprávných kódů automaticky vymazal, s čímž si bezpečnostní experti z FBI původně nedokázali poradit.

Spor o „zadní vrátka”

Soud proto Applu v únoru nařídil, aby tuto funkci vypnula, což však není technicky možné. Proto vyšetřovatelé chtěli po americkém softwarovém gigantu vytvořit v operačním systému iOS „zadní vrátka“, což však vedení Applu odmítalo.

Vyšetřovatelům z FBI se nakonec podařilo do uzamčeného zařízení dostat. Detaily o průniku však nezveřejnili. [celá zpráva]

Útok v San Bernardinu byl nejtragičtějším od teroristických útoků v zemi v září 2001. Zradikalizovaný muslim Syed Farook a jeho žena Tashfeen Maliková tam na počátku prosince zastřelili 14 lidí. Později byli zabiti při přestřelce s policií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám