Hlavní obsah

Kauza zabijákova iPhonu ještě není u konce. Šéf FBI chce řešit ochranu soukromí

Novinky, mif

Vyšetřovatelům amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) se sice podařilo zpřístupnit data z iPhonu teroristy ze San Bernardina, celou kauzu ale zdaleka nepovažují za ukončenou. V úterý to podle listu The Washington Post řekl šéf FBI James Comey. Ten chce i nadále řešit problém střetu ochrany soukromí a zájmů národní bezpečnosti.

Foto: Profimedia.cz

Šéf FBI James Comey

Článek

Comey hned na úvod svého proslovu na jedné z amerických univerzit uvedl, že ho tahanice se společností Apple mrzí. „Kolem celého sporu propukala řada emocí, které nebyly produktivní,“ prohlásil šéf FBI.

Celá kauza nicméně podle něj ukázala, že stejným způsobem nelze v budoucnu pokračovat. „Tyto opravdu důležité otázky, které ovlivňují naše hodnoty – technologie, inovace, bezpečnost a všechny další věci, nemůžeme řešit před soudem,“ konstatoval Comey.

Podle něj je nutné otevřít s politickými špičkami debatu o tom, jak v podobných kauzách postupovat. Zdůraznil, že je nutné nastavit jasná pravidla, když se bude střetávat otázka ochrany soukromí se zájmy národní bezpečnosti.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Šéf Applu Tim Cook na pondělní tiskovce

To je koneckonců postup, který navrhoval už na přelomu února a března šéf Applu Tim Cook. Ten se kvůli sporu o zabijákův iPhone chtěl setkat s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Chtěl docílit toho, aby vláda vytvořila speciální výbor, který by se problematikou šifrování mobilů zabýval. Na jeho žádost však tehdy úřady jinak nereagovaly.

Spor se táhne už měsíce

Spor mezi FBI a Applem se rozhořel kvůli tomu, že se vyšetřovatelům z FBI nepodařilo dva měsíce dostat do uzamčeného iPhonu islámského radikála. Právě kvůli neúspěchu vyšetřovatelů soud společnosti Apple nařídil, aby tuto funkci vypnula.

To však vedení amerického počítačového gigantu odmítlo s tím, že to technicky není možné. Jedinou možností prý bylo vytvoření „zadních vrátek“ do operačního systému iOS, který využívají právě chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad.

Šéf Applu Tim Cook to ale opakovaně odmítal kvůli obavám ze zneužití. Implementací takového nástroje do zmiňované mobilní platformy by totiž byla FBI schopna obejít zabezpečení prakticky jakéhokoliv iPhonu nebo iPadu v budoucnosti.

Pomohli Izraelci?

Vyšetřovatelům z FBI se nicméně nakonec podařilo do uzamčeného zařízení dostat i bez pomoci Applu.

Vyšetřovatelům pravděpodobně s prolomením zabezpečení iPhonu pomohla společnost Cellebrite se sídlem v Izraeli. Firma britské stanici BBC potvrdila, že s americkými vyšetřovateli spolupracuje, ale více nesdělila.

Na svých internetových stránkách nicméně Cellebrite prohlašuje, že jeden z jejích nástrojů umí dekódovat a extrahovat data z iPhonu 5C. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Útok v San Bernardinu byl nejtragičtějším od teroristických útoků v zemi v září 2001. Zradikalizovaný muslim Syed Farook a jeho žena Tashfeen Maliková tam na počátku prosince zastřelili 14 lidí. Později byli zabiti při přestřelce s policií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám