Hlavní obsah

Google dostal ve Francii pokutu kvůli právu být zapomenut

Francouzský úřad na ochranu osobních údajů (CNIL) uložil společnosti Google pokutu 100 000 eur (2,7 miliónu Kč) za to, že neodstranila sporné odkazy ze všech svých webů. Rozhodnutí souvisí s právem být zapomenut, které má podle předloňského verdiktu Soudního dvora Evropské unie každý občan. Vyhledávače tudíž musí na žádost lidí odstranit odkazy na obsah, který se objeví v rámci hledání jejich jména.

Foto: repro google.fr

Francouzské stránky Googlu

Článek

Google se podvolil, nevyhovující výsledky vyhledávání však odstranil jenom z webů s evropskými doménami jako Google.de v Německu či Google.fr ve Francii. Francouzský úřad CNIL loni v květnu Googlu nařídil, aby verdikt vztáhl na všechny svoje weby, včetně domény s globální koncovkou Google.com. To by však podle Googlu mohlo omezit volný tok informací.

Pochybnosti regulátora se firma pokusila v únoru rozptýlit tím, že sporné výsledky vyhledávání odstranila ze všech svých webů, včetně Google.com, avšak pouze tehdy, když si uživatelé prohlíželi stránky Googlu v zemi, odkud požadavek na odstranění odkazu přišel. Když tedy Google o smazání odkazu požádá třeba člověk v Německu, odkaz zmizí ze všech internetových stránek Googlu, pokud se na ně uživatel dívá z Německa.

Regulátor CNIL však tvrdí, že právo na soukromí se nemůže odvíjet od "zeměpisného původu" těch, kdo výsledky vyhledávání vidí. Google má tudíž odkazy odstranit ze všech svých webů bez ohledu na to, jakou verzi lidé zrovna používají a kde se zrovna nacházejí.

Mluvčí Googlu uvedl, že podnik nesouhlasí s tím, aby si "státní úřad na ochranu osobních údajů nárokoval pravomoc kontrolovat v celosvětovém měřítku informace, ke kterým mají přístup uživatelé internetu po celém světě". Firma, která je součástí holdingové společnosti Alphabet, se proti rozhodnutí hodlá odvolat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám