Hlavní obsah

Fanoušci Applu protestovali proti FBI, vadí jim kauza zabijákův iPhone

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned několik demonstrací se tento týden uskutečnilo v USA kvůli kauze o odblokování iPhonu islámského radikála, který loni v prosinci v kalifornském San Bernardinu společně se svou ženou zastřelil 14 lidí. Fanoušci Applu protestovali proti FBI a soudní mašinérii, která přikazuje americkému počítačovému gigantu udělat v iPhonech a iPadech „zadní vrátka“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace na podporu AppluVideo: Reuters

 
Článek

„Děkujeme Apple.“ „Svobodu si nenecháme vzít.“ „Neprolamujte zabezpečení našich iPhonů.“ Taková hesla mohli v tomto týdnu vidět lidé v ulicích velkých amerických měst. Dohromady několik stovek demonstrantů se sešlo před obchody Applu například v San Francisku či Los Angeles.

Protesty v San Francisku

Protesty v San Francisku

Přišli vyjádřit podporu americkému počítačovému gigantu ve sporu s FBI a zároveň dát vyšetřovatelům najevo, že s jejich snahou o prolomení zabezpečení iPhonu vůbec nesouhlasí.

Demonstrace se obešly bez jakýchkoliv výtržností a bez nutnosti zásahu policie, trvaly několik hodin. Pořadatelé se na akcích nechali slyšet, že podobné akce budou opakovat, dokud „FBI nepřijde k rozumu“.

Foto: Profimedia.cz

Protesty proti nařízení soudu a postupu FBI v Los Angeles

Experti FBI neuspěli

FBI se snažila do uzamčeného iPhonu dostat celé dva měsíce. Útočník měl ale svůj iPhone nastavený tak, aby se po zadání deseti nesprávných přístupových hesel automaticky vymazal, s čímž si bezpečnostní experti z FBI evidentně nedokázali poradit.

Vyšetřovatelé proto chtějí nyní po Applu, aby jim udělal „zadní vrátka“ do systému iOS. Ten využívají nejen chytré telefony iPhone, ale také počítačové tablety iPad.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Problém je ale v tom, že implementací takového nástroje do zmiňované mobilní platformy by byla FBI schopna obejít zabezpečení prakticky jakéhokoliv iPhonu nebo iPadu v budoucnosti. A nehraje roli, zda by šlo o přístroj teroristy nebo běžného občana.

Vedení Applu se tak logicky obává možného zneužití a nechce FBI vyhovět. Soud nicméně rozhodl, že americký počítačový gigant musí začít s FBI spolupracovat. Šéf Applu Tim Cook chce nicméně i toto nařízení ignorovat. [celá zpráva]

Stačí mi tři týdny, tvrdí McAfee

Zvrat v celém případu by nicméně mohl způsobit John McAfee, bývalý šéf stejnojmenné antivirové společnosti a mimochodem také velmi zkušený programátor. Ten totiž FBI nabídl, že zabezpečení zabijákova iPhonu obejde za pouhé tři týdny. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Útok v San Bernardinu byl nejtragičtějším od teroristických útoků v zemi v září 2001. Zradikalizovaný muslim Syed Farook a jeho žena Tashfeen Maliková tam na začátku prosince 2015 zastřelili 14 lidí. Později byli zabiti při přestřelce s policií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám