Hlavní obsah

Chystaný zákon ohrožuje svobodu internetu. Nehlasujte, vyzývá sdružení poslance

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) opět varovalo před chystaným návrhem zákona o hazardních hrách, za kterým stojí ministerstvo financí. SPIR poukazuje na to, že chystaný zákon ohrožuje svobodu internetu, protože počítá s možností blokování webových stránek. Poslance sdružení vyzvalo, aby pro zákon nehlasovali. Kvůli obavám z cenzury internetu svolala Česká pirátská strana do Prahy na sobotu demonstraci.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dopis byl poslancům adresován tuto středu. „Blokace internetu požadovaná ministerstvem financí v rámci vládního návrhu zákona o hazardních hrách dává do rukou politicky řízeného úřadu neomezenou pravomoc zablokovat přístup k jakékoli internetové stránce, kde bude dle názoru tohoto úřadu provozovaná nepovolená hra,“ uvedla Kateřina Hrubešová, výkonná ředitelka SPIR.

Poukazuje přitom na to, že jde o zásah do ústavně zaručených práv uživatelů internetu. „Zablokování přístupu k internetové stránce je závažným zásahem do ústavně zaručených práv uživatelů internetu vyhledávat informace (čl. 17, odst. 4 Listiny základních práv a svobod, pozn. red.), toto právo je možné omezit pouze tehdy, jde-li o opatření nezbytné pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti,“ doplnila Hrubešová.

Ministerstvo získá neomezenou pravomoc 

Sdružení už dříve poukazovalo na to, že zákon obsahuje blokační paragraf 82, který říká, že provozovatel internetu bude muset vypnout stránku, kterou úředníci ministerstva umístí na seznam nepovolených internetových her.

Hlavní problém je v tom, že ministerstvo ustanovením paragrafu 82 návrhu zákona získá podle SPIR neomezenou pravomoc „zablokovat přístup k jakékoliv internetové stránce, na které bude dle názoru ministerstva provozována nepovolená internetová hra, a tím znemožnit fungování celé internetové stránky, včetně částí, které s internetovým hazardem nemají nic společného“.

Subjekty pohybující se za hranicí práva mohou blokaci snadno technologicky obejít
Kateřina Hrubešová, výkonná ředitelka SPIR

„Navrhovaná úprava může mít existenční dopad na neprávem zablokovaného provozovatele, zatímco subjekty pohybující se za hranicí práva mohou blokaci snadno technologicky obejít. Vůči průměrně zkušeným uživatelům, kteří se rozhodnou využít triviální anonymizovaný přístup k internetu, se úprava zcela míjí účinkem,“ podotkla výkonná ředitelka SPIR.

Ministerstvo financí nicméně připomínky sdružení už v minulosti odmítalo s tím, že řízení o zařazení internetové stránky na seznam nepovolených internetových her bude probíhat v režimu správního řízení a na všechna řízení se tak budou aplikovat veškeré instituty a právní záruky obsažené ve správním řádu. [celá zpráva]

„Hovořit v případě blokování nelegálně provozované hazardní hry na internetu o cenzuře internetového obsahu považujeme za absurdní. Cílem ministerstva financí je pouze odstranění současného neudržitelného stavu na internetovém trhu sázkových her, kdy v České republice například není umožněno legální působení provozovatelů ze zahraničí, a zároveň ochrana legálních a daně platících provozovatelů a jejich klientů,“ uvedl pro Novinky mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Dodal, že návrh opatření byl konzultován se zástupci Evropské komise a byl projednán v rámci Legislativní rady vlády, kde bylo shledáno, že toto omezení je přiměřené.

Stačí blokace plateb, tvrdí SPIR

Podle SPIR je nicméně blokace webů zbytečná. Návrh zákona totiž počítá i s blokací plateb, která na rozdíl od blokování webových stránek neohrozí právo svobodně vyhledávat informace. Už zmíněná blokace plateb představuje účinnou prevenci.

Obavy z ohrožení svobody internetu nemá pouze SPIR. Ze stejných důvodů svolala Česká pirátská strana na sobotu demonstraci, která se uskuteční na pražském Klárově ve 14 hodin.

„Cílem demonstrace je upozornit na nekompetentnost a nepřijatelnost návrhů, které v posledních měsících zazněly od ministrů Andreje Babiše a Milana Chovance. Ty směřují k nenápadnému zavádění cenzury internetu a omezování svobody jednotlivců ve virtuálním světě. Stejně nesmyslná je snaha o kriminalizaci umísťování odkazů na internetu,“ uvedl Mikuláš Ferjenčík z mediálního odboru pirátů.

„Velký bratr”

O tom, že chce ministerstvo financí vedené šéfem ANO Andrejem Babišem získat pravomoc blokovat internetové stránky, informovaly Novinky již loni v září. [celá zpráva]

Už tehdy poskytovatelé internetu a političtí oponenti hovořili o tom, že jde o protiústavní snahu ministerstva stát se nejvyšším cenzorem internetu v zemi. Krok ministerstva naopak vítají čeští provozovatelé internetových her, kteří by se mohli zbavit nelegální a zahraniční konkurence.

„Ten zákon udělá z ministerstva financí velkého bratra, protože aby mohlo uplatňovat blokační paragraf, bude muset vidět do našich počítačů,“ řekl tehdy poslanec TOP 09 Jan Farský.

Znění par. 82 Zákona o hazardních hrách

Blokace nepovolených internetových her

(1) Poskytovatelé připojení k internetu na území České republiky jsou povinni zamezit v přístupu k internetovým stránkám uvedeným na seznamu internetových stránek s nepovolenými internetovými hrami (dále jen „seznam nepovolených internetových her“).

(2) Na seznam nepovolených internetových her se zapíše internetová stránka, na níž je provozovaná internetová hra v rozporu s § 7 odst. 2 písm. b).

(3) Povinnost podle odstavce 1 jsou poskytovatelé připojení k internetu splnit ve lhůtě 15 dní ode dne zveřejnění internetové stránky v seznamu nepovolených internetových her.

Sdružení pro internetový rozvoj sdružuje široké spektrum významných subjektů české internetové ekonomiky, od poskytovatelů obsahu až po telekomunikační společnosti. Mezi členy SPIR patří například Seznam.cz, Microsoft, Vodafone, T-Mobile či Česká tisková kancelář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám