Hlavní obsah

Vylezte na Everest v obýváku. Éra virtuální reality přichází

Právo, Novinky, Petr Svorník, Miloslav Fišer

Loni na vrcholek Mount Everestu nevystoupal nikdo, letos by se tam mohly vydat desítky tisíc lidí. A nemusí přitom ani vyjít z obývacího pokoje. Za vše pochopitelně může virtuální realita, i k nám už se totiž blíží přístroje, které si nasadíme na hlavu a ony nás obrazem a zvukem přenesou, kam jen nám to tvůrci obsahu umožní.

Foto: Profimedia.cz

Mount Everest (ilustrační foto)

Článek

Hotové už jsou výlety třeba na měsíční povrch nebo právě na vrchol nejvyšší hory světa.

„Není to hra, ale emocionální zážitek,“ popisuje Kjartan Pierre Emilsson, ředitel společnosti Sólfar Studios, jež za projektem stojí.

Autoři si vyhráli i s drobnými detaily. Když se budete pohybovat příliš rychle, v uších uslyšíte namáhané srdce a mělký dech. A pokud budete ve stejném stylu pokračovat dál, obraz před očima vám ztemní podobně, jako kdybyste skutečně ztráceli vědomí. Cestou nahoru se vám navíc budou promítat historická fakta a informace z tamního prostředí, takže zážitek bude mít i vzdělávací rozměr.

Od skutečnosti podle stránek smithsonianmag.com budete „ochuzeni“ v jediném bodě – na své virtuální výpravě nepotkáte žádné horolezce, kteří stoupání nezvládli a zemřeli pod vrcholem.

Vlastní brýle chystá Microsoft

Kromě systémů pro virtuální realitu by se v dohledné době mělo objevit na pultech obchodů několik speciálních brýlí, které budou lákat na tzv. rozšířenou realitu. Na takovém přístroji již nějakou dobu pracuje například americký Microsoft.

Přední část zařízení zvaná HoloLens je tak průhledná jako opravdové brýle. Když je má uživatel na sobě, vidí skutečné objekty před sebou. V rohu u každého oka se však ukrývá speciální kamera, která dokáže promítat obraz na hledí v reálném čase. V praxi to pak vypadá tak, jako by skutečně byl před vámi vytvořen virtuální předmět. Vše se ale odehrává pouze v náhlavní sadě.

BEZ KOMENTÁŘE: Headset pro rozšířenou realitu Microsoft HoloLens v akciVideo: Microsoft

Jak to funguje v praxi, demonstroval americký softwarový gigant na videu například na budovatelské hře Minecraft. Přijdete do obýváku a na stole před vámi se zobrazí kostičky virtuální stavebnice, které poskládáte tak, jako by tam ležela skutečná skládačka.

HoloLens přitom nemá najít uplatnění pouze u her, ale také u celé řady aplikací. Už nyní je k dispozici například program Skype. U něj se volající zobrazí na virtuálním displeji před vámi a je jedno, jestli zrovna cestujete hromadnou dopravou nebo sedíte doma na gauči.

Virtuální vs. rozšířená realita

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od toho skutečného. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Přesné datum uvedení na trh zatím není známo, otazník visí také nad prodejní cenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám