Hlavní obsah

Éra internetu věcí přichází. V Mnichově vyroste centrum světového průmyslového internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světové centrum průmyslového internetu má vyrůst v Mnichově. Postavit jej zde chce americká společnost IBM, která se touto iniciativou bude snažit propojit průmyslové firmy z celého světa. Dohromady by se měly podílet na rozvoji tzv. internetu věcí. Jde o největší expanzi tohoto amerického podniku v Evropě za posledních 20 let.

Foto: China Daily, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V Mnichově hodlá IBM zaměstnat 1000 lidí, kteří budou spolupracovat se zákazníky na průmyslových projektech a pomáhat jim s propojováním přes síť. Firma otevře v celém světě dalších osm satelitních center, která budou zajišťovat vylepšené internetové propojení různých projektů v průmyslu a ve službách.

V Mnichově sídlí největší evropská průmyslová skupina Siemens. Je tam i sídlo automobilky BMW, výrobce nákladních vozů MAN, pojišťovny Allianz nebo zajišťovny Munich Re.

Příští rok se rozšíří počet propojených přístrojů o 30 procent na 6,4 miliardy.

Další centra IBM zřídí v Pekingu, Tokiu, Soulu, třech městech v USA, Sao Paulu a také v Böblingenu, městě v další jihoněmecké průmyslové aglomeraci kolem Stuttgartu. Společnost chce firmám pomoci využívat obrovský objem dat, která budou vytvářet síťové propojené přístroje, senzory a systémy, jimž se říká „internet věcí". Celkem má v těchto centrech pracovat na 2000 výzkumníků, návrhářů, konzultantů a prodejců, uvedla podle agentury Reuters firma.

Internetem je propojeno stále více strojů a přístrojů, od automobilů přes lékařská zařízení po průmyslové součástky. Výzkumná společnost Gartner předpovídá, že příští rok se rozšíří počet propojených přístrojů o 30 procent na 6,4 miliardy a do roku 2020 jich má být 20,8 miliardy.

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám