Hlavní obsah

Li-fi slibuje rychlejší internet. Za sekundu dovolí stáhnout 18 filmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Estonská firma Velmenni začala minulý týden v pracovním provozu testovat novou metodu bezdrátového přenosu dat li-fi (light fidelity). Nová metoda využívá pro přenos dat viditelné spektrum a může být až 100krát rychlejší než v současnosti používaná metoda wi-fi. Píše to na svých internetových stránkách BBC. Je to vůbec poprvé, kdy byla tato technologie použita mimo laboratoř.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z velkých výhod technologie je skutečnost, že na rozdíl od wi-fi nenarušuje další signály.

Článek

Technologie vyžaduje světelný zdroj, jako je standardní LED žárovka, internetové připojení a fotodetektor. Při laboratorních testech byla rychlost přenosu dat 224 gigabitů za sekundu (Gbps). To podle National Geographic znamená, že při takové rychlosti by se dalo stáhnout najednou 18 filmů o velikosti 1,5 GB za jednu sekundu.

Velmenni při testování použila žárovku, která umožnila přenos dat rychlostí jeden Gbps. Připojení využili pro přístup k internetu zaměstnanci kanceláří a průmyslového provozu. Generální ředitel Velmenni Deepak Solanki se domnívá, že technologie by mohla být dosažitelná pro zákazníky do tří až čtyř let.

Výhody i nevýhody

Termín li-fi poprvé použil profesor Harald Haas z Edinburské univerzity, který technologii představil na technologické konferenci TED v roce 2011.

Jednou z velkých výhod technologie je skutečnost, že na rozdíl od wi-fi nenarušuje další signály. Mohla by tak být používána v letadlech a na dalších místech, kde je rušení problém. A zatímco spektra radiových vln začíná být nedostatek, viditelné světelné spektrum potřebné pro li-fi je 10 000x větší.

Technologie však má i své nedostatky. Největší je skutečnost, že nemůže být použita venku na přímém slunečním světle, protože to by rušilo její signál. Také neprojde zdí, takže v počátcích by mohla být použita v místech jako doplněk wi-fi sítí nebo v místech, kde wi-fi není bezpečné, jako jsou nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám