Hlavní obsah

Češi používají víc internet než počítače. Jsou nad evropským průměrem

• Aktualizováno
Novinky, mif

V České republice je více jedinců, kteří používají internet, než je v Evropské unii běžné. V roce 2015 bylo počítačem vybaveno více jak 3,1 miliónu tuzemských domácností. Je to vůbec poprvé, co internetové připojení používalo více jednotlivců než PC. Roste tedy popularita přenosných zařízení. Česko navíc překonalo počtem uživatelů internetu průměr Evropské unie. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Česko počtem uživatelů internetu překonalo průměr Evropské unie

Článek

S ohledem na počet obyvatel v jednotlivých zemích evropské osmadvacítky (EU28), je celosvětová počítačová síť používaná více v tuzemsku než například v Rumunsku, Portugalsku, Řecku, Itálii či Bulharsku. Naopak lépe jsou na tom Dánové, Nizozemci, Švédové či Finové.

„Z hlediska podílu uživatelů internetu v dospělé populaci Česko v roce 2014 dokonce přesáhlo průměr EU28. Internet totiž v české populaci ve věku 16 až 74 let užívalo 79,7 % osob, zatímco průměr unijních zemí činil 78,0 %,“ vysvětlila předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Foto: ČSÚ

Domácnosti s počítačem podle počtu a typu používaných počítačů

Podle dat ČSÚ pomalu stolní počítače z tuzemských domácností mizí. Zatímco v roce 2010 vlastnilo stolní počítač 47,4 % domácností, letos to je jen 41,9 %. Dramaticky se naopak zvýšila popularita přenosných počítačů, které vlastní více než polovina českých domácností (54,7 %), zatímco v roce 2010 to bylo jen 25,7 %. Dvojnásobně stoupl i počet domácností se dvěma a více počítači.

Jen tři procenta osob starších 16 let nepoužívala v roce 2015 mobil. Více než třetina uživatelů (37 %) se prostřednictvím telefonů připojuje k internetu.

Internet jako každodenní samozřejmost

Každý den se k internetu připojují více než tři čtvrtiny uživatelů. Nejčastěji se tuzemští uživatelé připojují k celosvětové počítačové síti z domova, pro ČSÚ to uvedlo 97,2 % uživatelů internetu.

Pětina dotázaných uvedla, že internet využívá pět až deset hodin týdně. Další třetina lidí (28 %) pak uvedla, že se připojuje na jednu až pět hodin týdně. „27 % Čechů na internetu prosurfuje deset a více hodin týdně. Týká se to hlavně mladých ve věku 16 až 24 let,“ řekla Romana Malečková z ČSÚ.

Nejčastěji Češi využívají internet ke komunikaci. Největší popularitě se těší e-mailová korespondence, používá ji více než 93 % uživatelů internetu. Sociální sítě učarovaly jen polovině uživatelů, čtyři z deseti lidí prostřednictvím celosvětové počítačové sítě telefonují.

Česko je jednou z velmocí ve čtení on-line zpráv, internetových novin a časopisů.
předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová

Internet slouží lidem samozřejmě také jako studna informací o zboží a službách. Velké popularitě se těší také čtení zpravodajských serverů. V roce 2015 se této činnosti věnovalo 86 % uživatelů internetu.

„Dá se říct, že Česko je jednou z velmocí ve čtení on-line zpráv, internetových novin a časopisů. Podíl Čechů, kteří čtou zprávy na internetu, patřil v roce 2014 k nejvyšším v rámci EU. Mezi 28 členskými státy jsme se umístili na pátém místě,“ prohlásila Ritschelová.

Češi se učí nakupovat na internetu

Rok od roku také roste počet lidí využívajících celosvětovou počítačovou síť k nakupování. Nákup přes internet učinilo za poslední rok téměř 3,7 miliónu obyvatel.

„Pro internetové obchody jsou dlouhodobě nejlukrativnější skupinou ženy na rodičovské dovolené. Přes internet jich nakupuje zhruba 65 %. Pouze necelých 14 % z nich uvedlo, že přes internet nikdy nenakoupilo,“ doplnila Malečková.

Oblečení, obuv a módní doplňky, vstupenky na sportovní a kulturní akce, kosmetika, elektronika či letenky – to jsou kategorie, které zajímají při internetových nákupech Čechy nejčastěji.

Reklama

Výběr článků

Načítám