Hlavní obsah

Antimonopolní úřad v Německu vyšetřuje Apple i Amazon. Kvůli prodeji audioknih

Berlín

Německý antimonopolní úřad zahájil vyšetřování obchodních vztahů mezi americkým výrobcem elektroniky Apple a internetovým prodejcem Amazon. Obě firmy mají dlouhodobou exkluzivní smlouvu, podle které Apple kupuje audioknihy ke stažení ve své službě iTunes na webu Audible.com, který je dceřinou firmou Amazonu.

Foto: Mike Segar, Reuters

Logo Applu

Článek

„Obě společnosti mají silné postavení v internetovém prodeji audioknih v Německu. Cítíme proto povinnost prozkoumat dohodu mezi oběma těmito konkurenty v audioknihách podrobněji," sdělil podle agentury Reuters šéf úřadu Andreas Mundt. Apple se k věci odmítl vyjádřit.

Americký internetový prodejce Amazon koupil Audible.com v roce 2008. Zmíněná smlouva existovala již předtím, napsala agentura AFP.

Na chování obou firem si stěžoval německý svaz nakladatelů a knižních obchodů Börsenverein. Audible.com využívá svého postavení na trhu a diktuje vydavatelům audioknih "nepřijatelné podmínky prodeje", uvedl svaz v zářijovém sdělení.

Evropská komise v září podle agentury DPA oznámila, že se hodlá stížnostmi německého knižního odvětví proti Amazonu zabývat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám