Hlavní obsah

Muži nakupují na internetu elektroniku, ženy loví dětské zboží a kosmetiku

Novinky, mif

Nákupy na internetu mají čeští uživatelé víceméně rozdělené, přičemž platí zažité stereotypy. Muži tak nejčastěji nakupují elektroniku a potřeby pro automobily, ženy zase dětské zboží a kosmetiku. Vyplývá to z průzkumu společnosti Seznam.cz a dat služby Zboží.cz.

Článek

„Naše internetové nákupy na jedné straně potvrzují stereotypy, na druhé straně ukazují překvapivé trendy. Muži dominují v nákupech elektroniky, kde jich je 80 %, a také autopotřeb, kde tvoří 90 % nakupujících. Ženy zase nejčastěji řeší dětské zboží (80 %), kosmetiku (77 %) a módu (71 %),“ uvedla PR specialistka společnosti Seznam.cz Táňa Lálová.

Zdůraznila přitom, že muži k nakupování přistupují analyticky. „Než se rozhodnou pro nákup konkrétního výrobku, začtou se do recenzí a hledají bližší informace,“ doplnila Lálová.

Ženy přebírají styl mužů a na internet chodí lovit.
PR specialistka společnosti Seznam.cz Táňa Lálová

„Ženy paradoxně trochu přebírají styl mužů a na internet chodí ‚lovit‘. Vědí, co chtějí, rychle koupí a příliš se nerozhlížejí. V mužských kategoriích hraje studium recenzí zboží klíčovou roli ve 44 % případů, u žen je to pouze 35,6 %,“ konstatovala PR specialistka společnosti Seznam.cz.

U dětského zboží přitom rozhoduje cena a vzhled. „Mezi klíčové pro rozhodování je zařadilo 75, respektive 56 % dotázaných. I přesto, že bezpečnost dětí je asi to nejdůležitější v našich životech, mezi klíčové parametry pro výběr zařadilo pozitivní recenze zboží jen 22 % dotázaných,“ komentoval Milan Šmíd, manažer služby Zboží.cz.

Recenze dětského zboží čte sotva polovina nakupujících, jejich výsledky se navíc řídí pouze 37 % lidí. Rámcově se jimi řídí 59 % dotázaných.

Data vycházejí ze služby Zboží.cz a z nástroje nazývaného Výzkumník. Jeho prostřednictvím se mohou lidé podílet na mapování webu i sdělovat nápady ohledně toho, co jim na internetu chybí. Zástupci české portálové jedničky touto cestou zároveň získají zpětnou vazbu na své služby. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám