Hlavní obsah

Hrej a neplať 31/2004: Skateboarding zdarma

Novinky, Ondřej Pohl

Do dnešního dílu se nám sešly hned tři povedené hry: simulátor skateboardingu, originální japonská střílečka s čarodějnicí v hlavní roli a pohodová logická záležitost. Bavte se dobře!

Článek

The Old Remedy 3D Skateboarding (TOR)

Ve světě komerčních her je většina sportů nějakým způsobem virtuálně ztvárněna, o tom určitě není pochyb. Stejně tak jako o tom, že ve většině sportů můžeme nalézt jakýsi etalon, podle nějž jsou hodnoceny všechny další pokusy v této sféře. V závodech ralye je to Colin MacRae Rally, v skateboardingu určitě Tony Hawk Skater. A o jeho freewarové napodobenině bude v této minirecezi řeč.

Stejně jako v originále tak i tady vidíte "skejťáka" z pohledu třetí osoby a proháníte se s ním ve speciálně upraveném parku. Cílem hry ale není jen tak se bezduše projíždět, ale předvést co nejvíce ze své jezdecké dovednosti. V praxi to pak vypadá tak, že se země dotýkáte pouze tehdy, pokud si chcete poškrábat svědící chodidla. Abyste poskakovali jako splašené tele, musíte mačkat klávesy, jejichž funkce je vám odtajněna hned na úvodní obrazovce.

Pokud znáte Tonyho Hawka (hru, ne ho osobně), pak se také určitě neubráníte srovnávání. Je zcela samozřejmé, že TOR bude pokulhávat téměř ve všem. Největší slabinou je zřejmě grafika, i když její akcelerovaní grafickou kartou je ve freewarových hrách stále docela řídký a velmi chvályhodný jev. O hudební doprovod se rovněž budete muset postarat sami, nejlépe na pozadí spuštěným WinAmpem. Celkový počet různých triků, které může skateboardista předvést, je pochopitelně jaké nižší.

Pokud si tedy hru stáhnete a začnete hrát, budete se muset nejprve spřátelit s ovládáním, během čehož si vytvoříte vlastní názor, načež gamesu smažete nebo ji propadnete a budete se neustále snažit vylepšovat své kousky. Ale pokud vás zajímá námět, ale hra samotná ne, pak si najděte a stáhněte nějaké starší demo Tonyho Hawka.

DOWNLOAD, homepage, 3.3  MB, 7/10

Magical Broom Extreme

Je zcela jasné, že spojení japonská vesmírná střílečka dokáže nejednoho hráče odradit už na začátku, protože krom Tetrisů a Arkanoidů neexistuje v oblasti freewarových her zprofanovanější téma. Ale zahoďte své obavy, Magical Broom Extreme je jiný.

Jako znalci dálněvýchodní herní produkce se určitě nezaleknete nesmyslných znaků v instalačním programu, zadáte požadovanou cestu, kam chcete hru rozbalit a stisknete levé z dvojice tlačítek. Pak už znalecky položíte levou ruku na trojici kláves Z (Y), X, C a vyletíte vstříc novým dobrodružstvím.

Jak již bylo zmíněno v úvodu, hra je celkem originální, ovšem nikoli tím, jak se letí, ale spíše, co letí. Očekávané kulisy chladného a nehostinného vesmíru plného nepřátelsky naladěných alienů, které je třeba do jednoho usmažit, nahradilo něco úplně jiného. Hlavním hrdinou je totiž malá čarodějnice (docela mi připomíná jednu z českých Večerníčků), která sedí na svém koštěti a letí těsně nad povrchem země. Aby se nenutila, po stovkách jí do cesty nalétávají různá monstra, vyjednávat s nimi samozřejmě nebudete.

Je podivuhodné, jak málo stačí k "resuscitaci" už odepsaného žánru, osobně jsem se u Magical Broom Extreme dobře bavil, a totéž mohu doporučit i vám.

DOWNLOAD, homepage, 5.8  MB, 8/10

Thingmachine

Místo na konci článku doslova svádí k umístění logické hry a někdy se vyskytne exemplář, jehož svodům je těžké odolat. Thingmachine je jedním z nich. Jako vždy bez zbytečných okolků přistupme rovnou k popisu hry.

Co je nutné vědět nejdříve: k potvrzování voleb v menu jakožto i při hře samotné se používá šipka nahoru. S ní pak zespoda pošťuchujete malé kostky, které následně mizí i se svými sousedy, ovšem pouze tehdy mají-li stejnou barvu. Při každém tahu se shora snesou další kostky, takže je nutné postupovat uvážlivě, abyste za chvíli nebyli zahlceni, což by znamenalo konec hry.

Thingmachine je další z milionu variací na jedno téma, ovšem nepříliš vysoká náročnost a líbivý vzhled z ní dělají ideálního kandidáta pro relaxaci.

DOWNLOAD, homepage, 1.42  MB, 8/10

Reklama

Související články

Hrej a neplať 26/2004: Zachraňte planetu

V dalším prázdninovém vydání se podíváme na velice povedené souboje obrněných vozidel, dále pak na čištění jedné vzdálené planety od vetřelců a nakonec...

Hrej a neplať 27/2004: Tron je zpátky!

Hra na motivy legendárního počítačového filmu Tron se dočkala svého dalšího zpracování a tentokrát opravdu stojí za to. Dále uvnitř článku naleznete jednu...

Hrej a neplať 28/2003: Mrazivý díl

Je horké léto, ale i přesto si mnozí z vás jako každou středu našli cestu ke svému oblíbenému magazínu o třech hrách zdarma. A čím vás překvapí tento týden?...

Výběr článků

Načítám