Hlavní obsah

Z účtů zmizely stamilióny. Bývalý šéf obří bitcoinové burzy čelí obvinění ze zpronevěry

Tokio

Japonská prokuratura obvinila ze zpronevěry Marka Karpelese, který stál v čele kdysi největší burzy pro obchodování s kybernetickou měnou bitcoin Mt. Gox. Informoval o tom server BBC. Japonská policie zatkla Karpelese začátkem srpna v souvislosti se zmizením 850 000 bitcoinů, jež předcházelo krachu Mt. Gox.

Foto: ČTK/AP

Bývalý šéf Mt. Gox Mark Karpeles (druhý zprava)

Článek

Bitcoiny zmizely loni v únoru, kdy jejich hodnota dosahovala téměř 400 miliónů dolarů (9,6 miliardy korun). Burza v následné žádosti o bankrotovou ochranu před věřiteli uvedla, že o bitcoiny přišla v důsledku útoků hackerů. Později však téměř čtvrtinu ztracených bitcoinů objevila na nepoužívaných účtech.

Karpeles, který pochází z Francie, byl obviněn rovněž z falšování údajů a z pochybení při přesunech finančních prostředků burzy Mt. Gox. Karpelesův právní zástupce v srpnu podle japonských medií popřel, že by jeho klient učinil cokoli nezákonného.

Foto: ČTK/AP

Mark Karpeles krátce po zadržení

Evropský bankovní úřad před bitcoiny varoval

Problémy se směnárnami bitcoinů se objevují pravidelně. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce předloni varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Měna bitcoin vznikla v roce 2009. Je navržena tak, aby ji nemohly ovlivňovat vlády ani centrální banky. Kybernetické mince "razí" síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám